Milliókról faggatták

Semmi kivetnivalót nem találnak az érintettek abban, hogy Szűcs Erika több millió forintért végzett „monitoringozást” annak a szociális minisztériumnak, amelyet négy hónappal korábban még ő irányított. Az ügyet az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseire vonatkozó vizsgálat tárta fel; Papcsák Ferenc kormánybiztos szerint a teljesítési igazolást aláíró helyettes államtitkárt jogi felelősség is terheli, mert a Szűcs Erikának kifizetett milliók mögött nem volt valódi munka.

Bodacz Balázs
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűcs Erika volt a legalkalmasabb a feladatra – ezt mondta Herczog László egykori szociális miniszter az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottság tegnapi meghallgatásán. Ismert, Herczog saját hivatali elődjét, Szűcs Erikát bízta meg az Út a munkához nevű program „monitorozására”. A korábbi miniszter aszszony – Gyurcsány Ferenc egyik bizalmasa – dolga lényegében az volt, hogy a sajtóban kövesse a programmal kapcsolatos megjelenéseket, és erről összefoglalókat készítsen. A „tevékenységért” csaknem hárommillió forintot fel is markolt. Szűcs Erikát négy hónappal azután bízta meg a feladattal a tárca, hogy annak vezetéséről leköszönt. Az eset azért különösen kínos, mert a minisztériumban egyébként is tucatnyi ember végzett sajtófigyelést, akiknek nem kellett pluszmilliókat juttatni, hiszen a munkáért rendes havi fizetést kaptak.
Herczog László a bizottság előtt arról beszélt, hogy miniszteri elődje megbízatásának csak tizedrészét tette ki a sajtófigyelés. Hozzátette: 149 dokumentum tartalmazza Szűcs munkájának eredményét. Az iratok a tegnapi ülésen nem álltak rendelkezésre, ezért az albizottság azok bekéréséről döntött. Szűcs Erika az ülésen elektronikus és nyomtatott dokumentumokkal igyekezett bizonygatni, hogy viszszafoglalkoztatása keretében érdemi munkát végzett. Azt állította, hogy nemcsak a sajtófigyelés, hanem az Út a munkába program nyomon követése is a feladatai közé tartozott.
A teljesítéseket Székely Judit volt szakállamtitkár igazolta. A miniszter asszonynak juttatott milliós megbízásra irányuló vizsgálat – szerinte – egyoldalú és felületes volt. Visszautasította azt a megállapítást, amely szerint ő „fal teljesítményigazolásokat” adott volna ki. A volt szakállamtitkár kiválónak értékelte az elvégzett munkát, és mint mondta, a szerződés teljesítése „szakmai szempontból” megtörtént.
Az albizottság MSZP-s tagja, Szanyi Tibor méltatlannak tartja a párttársát érintő vizsgálatot. Mint mondta, az albizottság munkája komolytalan, és olyan koncepciós eljárás folyik, ami után „még Rákosi Mátyás is megdörzsölné a kezét”. Felháborodásában kivonult a teremből.
Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos korábbi tájékoztatása szerint a Szűcs Erikának végül elszámolt bruttó 5,4 millió forint jogilag alaptalan. Mint mondta, az ügyben Herczog Lászlót szakmai és politikai felelősség terheli, hiszen ő volt a miniszter Szűcs Erika visszafoglalkoztatása idején. Székely Judit volt szakállamtitkárnak viszont a jogi felelősséget is vállalnia kell, hiszen az igazolt teljesítések mögött – a vizsgálat megállapításai szerint – nem volt valós teljesítmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.