NATO-misszió: szövetség és szolidaritás

Siklósi Péter
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Torkos Matild által jegyzett „Afganisztáni zsákutca” című cikk több olyan megállapítást is tartalmaz, amely a tények rossz értelmezésén, illetve azok kellő mélységű ismeretének hiányán alapul. Az afganisztáni NATO-misszió az ENSZ mandátumán és széles körű nemzetközi egyetértésen alapszik. A nemzetek szövetségének missziójában közel félszáz ország vesz részt, és szerepet vállal benne a NATO minden tagja. Szó sincs arról, hogy „egy bukásra ítélt kalandorfeladatban” vennénk részt: ez egy stabilizációs művelet, amely megfelel a nemzetközi jog elvárásainak, és egyben a NATO deklaráltan legfontosabb missziója.
Magyarország részvétele hazánk méretének és teherbíró képességének megfelelő. Azt is látnunk kell, hogy a NATO-tagállamok jelentős része arányaiban nagyobb szerepet vállal nálunk. Csak két példa: míg Magyarország 400, a szomszédos Románia 1750 fővel van jelen, Észtország szerepvállalása pedig, a két ország méretét és gazdasági teljesítőképességét tekintve, közel ötszöröse a miénknek. Azok a tagállamok, amelyek a részleges kivonulást bejelentették, de más feladattal, csökkentett létszámmal maradnak, hazánknál korábban és jóval nagyobb erővel járultak hozzá az afganisztáni misszióhoz, az összehasonlítás ebből a szempontból súlyosan sántít. Az „utolsó csatlós” kitétel, tekintve, hogy 28 szövetségesből kettő kivonulása van napirenden pedig nem egyszerűen téves, hanem rosszindulatúan torzító.
Az Afganisztánban elhunyt magyar katona pedig hősi halott. Életét nem értelmetlen célokért áldozta fel. Ne feltételezzük, hogy a magyar katonák pusztán anyagi érdekből indulnak el a távoli országba szolgálatot teljesíteni. Nyilván szerepet játszik döntésükben a kiemelt kereseti lehetőség, de senki nem fogja csupán pénzért az életét kockáztatni. Magyarország érdeke az, hogy Afganisztán ne válhasson újra a nemzetközi terrorizmus menedékhelyévé. Érdekünk az, hogy a NATO, amely biztonságunk sarokköve, hitelességét megőrizze. Nem lehetünk a szövetség által szavatolt biztonság haszonélvezői anélkül, hogy tevőlegesen hozzá ne járulnánk a közös erőfeszítésekhez. Ezért vagyunk Afganisztánban, ahogy arra a Heti Válasz legutóbbi számában dr. Hende Csaba miniszter úr is rámutatott.
Siklósi Péter,
Védelempolitikai és védelmi tervezési helyettes államtitkár

A HM álláspontját tiszteletben tartom, véleményemet fenntartom.
Torkos Matild

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.