Nevezzük néven a bűnösöket!

Olvasónktól
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választásokat követő új parlament és az új kormány hivatalba lépése óta amerre a szem ellát, korrupciós ügyek sorozata tárul fel, és ismeretlen tettesekkel van tele a padlás. Ez azért döbbenetes, mert a dolgozó honpolgár tisztában van azzal a ténnyel, hogy akinek főnöke van, az saját kútfőből eredő ötleteit, de bármilyen intézkedést csak az ő tudtával és beleegyezésével valósíthat meg. Ismeretes az egyszerű igazság: ha tudott a főnök helytelen dolgokról, akkor azért, ha nem tudott, akkor azért tartozik felelősséggel, és a felelősség adott esetben számonkéréssel jár. Miként merülhet fel egyáltalán az ártatlanság vélelme egy jelentősebb beosztás és egyértelműen kitudódott bűnelkövetés esetében, amikor az átlagember is tudatában van annak, hogy a törvény nem ismerete sem mentesíti a törvényszegőt?
Miért tömik tele egyes médiumok annak hangoztatásával a polgárok fejét, hogy egyes vezetők nem tudtak helyetteseik vagy saját maguk által választott tanácsadóik cselekedeteiről? (Természetesen a tanácsadók alkalmazási kérdése is megérne egy vizsgálódást a munkaköri leírások szellemében.) Ma, amikor az adott szónak a balliberális oldalon semmilyen érvényessége nincs, hisz azok kiáltanak vizsgálóbizottságok létrehozásáért, akik azzal érvelnek, ami a bűnük? Egyébként még a jobboldali médiumok is túlzottan sok időt pazarolnak az előre, tudatosan komponált balliberális vélemények hangoztatására, ahelyett, hogy az új kormányzó erőknek a nemzet felemelése érdekében hozandó és meghozott intézkedéseire fektetnék a nagyobb súlyt.
Ilyen körülmények között érdemes lenne a jogalkotóknak saját koncepciójukat átgondolni abból a célból, hogy a jog valóban a tisztességet és erkölcsiséget szolgálja, és ne engedjen kibúvókat a nyilvánvaló megtévesztések és manipulációk esetében. A fenti egyszerűen belátható tényekből adódik néhány következtetés.
Rendkívül álságos ismeretlen tettesekről nyilatkozgatni, amikor egyértelmű és tökéletesen átlátható a helyzet. Ez akkor lenne megengedhető, ha a bíróságok és az ügyészségek a helyzet magaslatán állnának, de – tisztelettel mindenkor a kivételeknek – ma azon a területen is a megújulás várat magára. Másik észrevételem: a felháborodást kiváltó gigavégkielégítések eredeti célja az Antall-kormány idején az volt, hogy a tömegesen elbocsátott dolgozóknak legyen néhány havi tartalékuk, amíg új állást találnak, de semmiképpen sem az, hogy az amúgy is busásan javadalmazott vezető beosztásúak többmilliós-milliárdos összegekhez jussanak, mert a balliberális kormányzat erre használta a törvényt vagy rendeletet. A jogbiztonság fontossága felülírhatja az igazságosságot még nyilvánvaló rosszhiszeműség esetén is?
Végül már kezd a jótékony feledés homályába burkolózni az a tény, hogy fővárosunk és országunk mai lezüllött állapota milyen nagymértékben köszönhető a liberálisok, nevezetesen az SZDSZ romboló tevékenységének, amely neoliberális rombolás főnixként kezdi bontogatni szárnyait új mezben, az LMP színeiben. Nem szabad felejtenünk, és fel kellene élesztenünk magunkban önvédelmi reflexeinket, mert mai engedékenységünk a jövőnket emészti fel.

Husz Mariann
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.