Nukleáris gyár hazánkban?

Szlovákia és Csehország mellett a magyarországi illetékesekkel is folytatott egyeztetéseket az orosz nukleárisüzemanyag-gyártó, a TVEL arról, hogy gyártókapacitást telepítsen a régiónkba. Mint a társaság elnökhelyettese lapunknak elmondta, a döntés nem politikai, hanem gazdasági alapon születik majd meg.

Dékány Lóránt
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új vezető Pakson. Várhatóan új vezérigazgatót neveznek ki a Paksi Atomerőmű élére. Az igazgatóság hétfőre hívta össze a rendkívüli közgyűlést, amelyen személycserékről döntenek. A Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatósága augusztus 26-án közzétett rendkívüli közgyűlési meghívója szerint a vezérigazgató munkaviszonyának megszűnésével, illetve az új vezérigazgató munkaviszonyának létesítésével és javadalmazásával kapcsolatos döntések szerepelnek a szeptember 13-ra összehívott közgyűlés napirendjén. (MTI)


Megbeszéléseket folytattak a Paksi Atomerőmű vezetésével a TVEL orosz nukleáris üzemanyaggyártó cég elöljárói egy esetleges Magyarországra telepítendő gyárról – mondta el egy moszkvai sajtótájékoztatón Vaszilij Konstantinov, a társaság elnökhelyettese. Lapunknak hozzátette, hazánkon kívül kiváló célpont lehet számukra Csehország vagy akár Szlovákia is. – Nem politikai döntést fogunk hozni. Oda helyezzük az üzemet, ahol az a leginkább megéri – húzta alá Konstantinov. Az elnökhelyettes megjegyezte, a gyártókapacitás létrehozásának célja a térség ellátásbiztonságának növelése, emellett azonban a beruházásnak otthont adó országot is szeretnék bevonni az új fűtőanyagok kifejlesztésébe. Ráadásul az új üzem nemcsak a paksihoz hasonló orosz, hanem nyugati típusú blokkokat is el tud látni fűtőanyaggal.
Vaszilij Konstantinov a paksi atomerőmű kapcsán kiemelte, a TVEL által fejlesztett új generációs üzemanyagok révén többletköltségek nélkül nemrég sikerült a blokkok teljesítményét 108 százalékra növelni. Elmondása alapján már hatékonyabb üzemanyag kidolgozásán munkálkodnak arra az esetre, ha az új paksi blokkok is orosz típusúak lesznek. A szakértő újságírói kérdésre kitért a nukleáris fűtőanyag árának alakulására is. Kifejtette, ebből mintegy negyven százalékot tesz ki maga az alapanyag, vagyis az uránium – az ez iránti kereslet egyértelműen növekedett az elmúlt években. Ugyanekkora súlylyal esik a végösszegbe a dúsítás költsége, mely Konstantinov szerint csökkenő tendenciát mutat a fejlesztéseknek köszönhetően. A maradékot az előállítás teszi ki, mely a folyamatos új beruházások miatt egyre drágábbá válik. – Ezeket egybevéve vélhetőleg növekszik majd a nukleáris fűtőanyagok ára a közeljövőben – mutatott rá az elnökhelyettes. – A piackutatások alapján nem számítunk az uránium iránti kereslet megugrására – mondta a szibériai Angarszkban található urándúsító, az AECC igazgatója, Alekszander Andrianovics ugyancsak újságírók előtt. Hozzátette, jelenleg egyenletes a kereslet az alapanyag iránt, de, mint fogalmazott: ha nőne az igény, a vállalat azt is ki tudná elégíteni.
A TVEL a paksi erőmű mellett további 14 ország több mint hetven reaktorát látja el üzemanyaggal. Ezzel a globális piaci részesedése 17 százalékot tesz ki, melyet a társaság 2025-ig 25 százalékra akar növelni. Augusztusban az orosz cég fűtőanyagával töltötték fel a cseh temelíni atomerőmű első blokkjához tartozó reaktort. A blokkból a korábban tervezett idő előtt távolították el az amerikai Westinghouse cég üzemanyagát. A második blokkban az orosz fűtőelemek jövő tavasszal váltják a jelenleg működő amerikaiakat. Csehországban a TVEL a Dukovanyban található atomerőművet is kiszolgálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.