Nyílik a keleti kapu

Több olyan gazdasági terület is van, ahol a Kínába irányuló magyar export szinte határtalanul bővíthető és a féloldalas külkereskedelmi mérlegünk javítható. A magyar fejlesztők lehetősége óriási, az út kétirányú. Kína komoly esélyeket kínál a kelet felé nyitni akaró új magyar gazdaságpolitika számára.

Szabó Anna
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hetven évvel azután, hogy egy magyar építész, Hugyecz László Sanghaj városának képét csaknem negyven épület megtervezésével átformálta, új lehetőségek nyílnak meg a hazai vállalkozások előtt Kínában. Egyrészt a kínai ipari termelés két számjegyű növekedése csak a minőség javulásával, új technológiák behozatalával tartható fenn. Másrészt az életszínvonal növekedése miatt sürgető problémává vált a távol-keleti óriásállamban az ivóvízellátás, az árvízvédelem és a hulladékgazdálkodás. Vagyis egy sor olyan terület, ahol a magyar szakemberek szaktudása kiválóan alkalmazható.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar–kínai tagozatának elnöke, Nádasi Tamás szerint számunkra a legfontosabb kitörési pontot a fenntartható növekedést szolgáló kínai programok jelentik. A megújuló energiák, az infokommunikációs technológiák, a járműipar, az agrárium és a vízgazdálkodás területén már most jól látható a magyar vállalatok tudásbeli előnye. Magyar mérnökök oldják meg több kínai város ivóvízellátásának kialakítását, szennyvízcsatorna-hálózatokat, víztisztítókat és kutakat terveznek, s a piac szinte beláthatatlan. Aki járt már Kínában, tudja: egyetlen városban sem egészséges a csapvíz, a felszíni vizek szennyezettek, sok településen ivóvízvezeték sincs.
A kamara tagozata részt vett az új Széchenyi-terv előkészítésében, feladatuk többek között külgazdaságunk kitörési pontjainak felvázolása volt. – A magyarországi kis- és közepes vállalatok olyan szellemi potenciált jelentenek, amely Kína számára elsősorban a kreativitásban, a minőségben, az európai szellemi és kulturális beágyazottságban és az európai gazdálkodási gyakorlatok ismeretében testesül meg – fogalmazott lapunknak Nádasi Tamás, aki több évtizedes személyes tapasztalatait összegezve állítja: a kínai ipari beruházásoknál a magyar mérnöki tudás igenis eladható. Kiemelte: az óriási kínai árvizek miatt szükség van a magyar szaktudásra többek között a víztározók kialakításánál, a töltések megtervezésénél, a kotrásnál vagy a hajóutak kialakításánál. A magyar technológiák exportjának bőven akad más területe is: az ásványvíz-palackozók, fürdők, kutak kivitelezése mellett a geotermikus energiahasznosításnál és a környezetvédelmi vizsgálatok elkészítésénél is igényt tartanak a magyar szaktudásra. Nádasi szerint jó esélyeink vannak új megbízások elnyerésére az egészségturisztikai fejlesztéseknél, a termál- és gyógyfürdők tervezésénél, a településfejlesztésnél és a turisztikai beruházásoknál. – A kamara kereskedelemfejlesztési javaslatai bekerülhetnek az új Széchenyi-tervbe. Az az egyik célkitűzésünk, hogy egyre több kínai tartománnyal és a nagyobb városok önkormányzataival alakítsunk ki hosszú távú együttműködést – mondta el Nádasi.
A külkereskedelmi mérlegünk jelenleg Kínát tekintve egyelőre finoman szólva is egyoldalú: az idén az első fél évben a magyar kivitelnél 375 milliárd forinttal több értékű kínai áru érkezett hazánkba. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az arányok azonban javulást mutatnak: a magyar kivitel a tavalyi mélyponthoz képest az idén már 52 százalékos bővülést mutat, miközben a Kínából érkező import csak tíz százalékkal növekedett.
– A Kína felé irányuló export bővítése kitörési pont lehet a magyar gazdaság számára. Kína olyan fogyasztói és gazdasági nagyhatalom, ahol az önálló technológiák fejlesztése óriási növekedési ütemet mutat – nyilatkozta lapunknak a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára. Becsey Zsolt hangsúlyozta: az ázsiai ország számára hazánk logisztikai csomópont lehet a régióban, a piaci szempontokat tekintve kifejezetten fontosak vagyunk számukra. Kína szeretne élni a jövőben azzal a lehetőséggel, hogy egyes cégeik a termelést és összeszerelést is hazánkban valósítsák meg, így szeretnének ugyanis bekerülni az uniós piacra. – A kínai gyártóknak mindez azért éri meg, mert a brüsszeli jogszabályok előírják, milyen mértékű európai hozzáadott érték esetén minősülhet egy termék uniós eredetűnek, amely után már nem kell magas behozatali vámot fizetni – magyarázta. Becsey Zsolt rámutatott: megfelelő mennyiségű hazai beszállítói és foglalkoztatási hányad esetén a nálunk gyártott vagy összeszerelt termék már az EU-ból származónak tekinthető. A magyar exportlehetőségekkel kapcsolatban Becsey leszögezte: a fenntartható növekedés és a termelés minőségi változása miatt Kínának folyamatosan új technológiát kell importálnia, ezt a piaci lehetőséget használhatják ki megfelelő állami támogatás mellett a magyar vállalatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.