OÉT: átalakítják, aztán összehívják

A kormány írásbeli konzultációt kezdeményez az oldalak képviselőivel az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) további működésének koncepciójáról. A szakszervezetek és a munkaadók viszont az OÉT összehívását sürgetik a közelgő bértárgyalások és a jövő évi költségvetés tervezése miatt.

Hírösszefoglaló
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap megküldte az írásbeli konzultációra vonatkozó leveleket az OÉT tagszervezeteinek, hogy az eddigi munka alapján osszák meg tapasztalataikat, és tegyék meg javaslataikat a fórum további működtetésére vonatkozóan. A kormány eddig ismert elképzelései szerint a jelenlegi rendszernél hatékonyabbnak, gyorsabbnak és költséghatékonyabbnak kell lennie az OÉT-nek. A munkaadói és munkavállalói oldaltól szeptember 25-ig várják, hogy javaslataikat megtegyék.
A szakszervezetek és a munkaadók ugyanakkor azt szeretnék, hogy a kormány mielőbb hívja össze az OÉT-et. – Az elmúlt időszakban számos olyan törvénymódosítás történt, amelyről a törvényeknek megfelelően egyeztetni kellett volna az érdekegyeztető tanácsban. Ilyenek például a végkielégítések limitálására vagy a háztartási munkára vonatkozó új szabályozások – mondta Borsik János. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke hangsúlyozta, a kormánynak a törvény szerint konzultálnia kell az OÉT-tel a jövő évi költségvetés tervezetéről, valamint október 31-ig be kell nyújtania a jövő évi bruttó keresetnövelési ajánlását.
– A munkaadók szomorúan vették tudomásul, hogy a júliusi adótörvényekkel kapcsolatban nem történt egyeztetés – mondta Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint az OÉT összehívása nem „kegy gyakorlása”, hanem a kormány törvényi kötelessége, hogy a társadalmi párbeszéd legfontosabb fórumát működtesse.
A munkaadók azt szeretnék, ha három egyenrangú partner egyeztetésének eredményeként alakítanák ki az OÉT működését, ezután pedig mielőbb el kell kezdeni az adókról, járulékokról, a költségvetésről és a bérekről való tárgyalást.
– Ágazati egyeztetések több szervezettel is voltak, tehát az érdekegyeztetés működött – reagált Nagy Anna kormányszóvivő arra a felvetésre, hogy a kabinetnek az elmúlt négy hónapban törvényi kötelessége lett volna egyeztetni a munkaadókkal és a munkavállalókkal az őket érintő törvényekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.