Önként távozik Sarrazin

Stefan Lázár
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önként lemondott tisztségéről a szövetségi jegybank elnökségében a nemrég megjelent könyvében a Németországban élő mozlim kisebbséget éles kritikával illető Thilo Sarrazin. Lépésével az integrációs politikát provokáló szociáldemokrata párttag kellemetlen helyzetből segítette ki mind az államfőt, mind a kancellárt. Angela Merkel egyetértésével ugyanis Christian Wulffnak kellett volna vállalnia azt a rizikót, hogy elbocsátása esetén Sarrazin a bírósághoz fordul ügyének felülvizsgálata érdekében. A jogi eljárás pedig könynyen a felperes sikerét hozhatta volna. A német sajtó szűkkeblű alkudozásnak nevezi azt a megegyezést, amely Sarrazin és a központi bank között született. A pénzintézet elnöksége ugyanis lemondott arról, hogy ismét kritizálja a széles körű vitát kiváltó Németország elpusztítja önmagát című könyv szerzőjét, ennek fejében pedig elfogadták, hogy Sarrazin közös megegyezéssel a hónap végén távozik a banktól. Lemondását az államfői hivatal is tudomásul vette.
A kereszténydemokratákat is botrány rázta meg, miután Erika Steinbach az elüldözöttek szövetségének két – a németek világháborús felelősségét relativizáló – tagjának védelmében kijelentette: „1939-ben elsőként Lengyelország mozgósított”. A felháborodott reakciók hatására a magát a CDU utolsó, valóban konzervatív képviselőjének tartó Steinbach bejelentette, a novemberi pártkongreszszuson nem pályázik többé elnökségi tagságra.
Két társával együtt közben még az idei év vége előtt új jobboldali pártot fog alapítani René Stadtkewitz, akit a héten zárt ki soraiból a CDU berlini képviselőházi frakciója. A politikus elhatározását részben a Thilo Sarrazin elleni „hajtóvadászattal” indokolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.