Orosz helykeresés Ázsia és Európa között

A történelem és a jövő kontextusában vizsgálja a világ változásait, az Oroszország előtt álló kihívásokat tegnap kezdődött évi rendes találkozóján a Valdaj Klub nevű, több mint tucatnyi ország Oroszországgal foglalkozó szakértőit tömörítő vitafórum. A jelen lévő külföldi politológusokat, vezető újságírókat, közéleti személyiségeket, akik sorában immár második alkalommal egyetlen magyar résztvevőként ott van Stier Gábor, a Magyar Nemzet külpolitikai rovatvezetője is, a tervek szerint idén is ebéden látja vendégül Vlagyimir Putyin miniszterelnök.

Stier Gábor
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén immár hetedik alkalommal rendezik meg a RIA Novosztyi hírügynökség, az orosz Kül- és Védelempolitikai Tanács, a Russia Profile, a Rosszija v globalnoj polityike nevű folyóiratok, valamint a The Moscow News szervezésében az első találkozó helyszínéről, a Novgorod melletti festői tóról Valdaj névre keresztelt nemzetközi vitafórum idei soros ülését. Az immár közel húsz országból érkezett 53 vezető Oroszország-szakértő nagyjából ugyanennyi orosz kutatóval s a politikai élet minden irányzatát képviselő közéleti személyiséggel kiegészülve a szokások szerint megismerkedik az egyik régióval, ezúttal Karéliával, majd a külföldiek találkoznak a kormány és az elnöki adminisztráció vezető politikusaival, s a rendezvény különleges státusát megadva hagyományosan több- órás beszélgetésen fogadja őket Vlagyimir Putyin miniszterelnök is. A moszkvai hatalmi eliten belüli ellentét erősödését jelezheti ugyanakkor, hogy Dmitrij Medvegyev államfő nem lesz jelen az eseményen.
A megbeszélések középpontjában ezúttal az Oroszország előtt a látványos gyorsasággal változó világban tornyosuló legnagyobb kihívások állnak. A meghívott kutatók Európa legnagyobb taván, a Ladogán hajózva tanulmányozzák és megvitatják az orosz civilizáció, a hatalomkoncentráció történelmi gyökereit, az állam és a nemzet fejlődésének modelljét, Oroszország modernizációval kapcsolatos tapasztalatát, valamint az előrelépésre tett jelenlegi kísérlet esélyeit. Szó lesz Oroszországnak a szomszédokhoz fűződő viszonyáról, s a geopolitikai orientáció lehetséges változásairól. Arról, hogy Moszkva az előretörő Ázsia és a visszacsúszó egyesült Európa között hol találhatja meg a helyét. Beszélgetnek ezen kívül arról, hogy Oroszország meg tud-e úgy változni, ahogy azt mások szeretnék?
A 2004 óta működő Valdaj Klub célja, hogy az Oroszországgal foglalkozó kutatók, újságírók és közéleti személyiségek kicseréljék nézeteiket, s ami a legfontosabb, első kézből kapjanak információkat az országot érintő legfontosabb kérdésekben. A klub tagjai közt legnagyobb számban az amerikai és brit szakértők vannak, mások mellett Richard Pipes, a Harvard Egyetem professzora, Samuel Charap, az Amerikai Haladásért Központ vezető elemzője, Clifford Kupchan, az Eurasia Group kutatási igazgatója, a New America Alapítvány brit munkatársa, Anatol Lieven, őket követik a nyugat-európaiak, köztük a francia tudományos akadémia örökös tagja, Héléne Carrére d’Encausse vagy a Német Külpolitikai Tanács keleti szekcióját irányító Alexander Rahr. Régiónkat egy cseh és szlovák, valamint három lengyel meghívott, köztük a Gazeta Wyborcza főszerkesztője, Adam Michnik mellett lapunk rovatvezetője képviseli. A posztszovjet térség változásait jelzi, hogy a külföldi vendégek sorában idén ott van egy ukrán és egy grúz elemző, illetve politikus is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.