Párizs kínos helyzetben

Kutyaszorítóban a miniszter. Kiszivárogtatásokkal kapcsolatos információt ellenőrzött a francia kémelhárítás az Eric Woerth munkaügyi miniszterrel összefüggő botrány ügyében, és az ügyészséghez folyamodott egy magas rangú hivatalnok ügyében, közölte a francia országos rendőrfőnök. A Le Monde című francia lap azzal vádolta meg a francia elnöki hivatalt, hogy az a titkosszolgálati szerveket használta fel a lap informátorainak azonosítására. Az informátor a gyanú szerint az elnököt, Nicolas Sarkozyt is érintő állítólagos pénzügyi botrányról megjelentekkel összefüggésben tájékoztatott. (MTI)

Karczag Eszter
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínos helyzetbe hozta a francia kormányt egy belügyminisztériumi körlevél nyilvánosságra kerülése. A kabinet korábban azt állította, hogy az illegális roma telepek felszámolásakor semmilyen formában nem gondoltak konkrét etnikai kisebbséggel szembeni akcióra. Ezt az álláspontot még ma is tartják; Eric Besson bevándorlásügyi miniszter csütörtöki nyilatkozatában még hangsúlyozta, hogy a kilakoltatások nem kifejezetten a romák ellen szóltak, akiket ráadásul Franciaországban nem is egységes kisebbségként tartanak számon, hanem olyan nemzetiségűként, amilyen állampolgárságot azok hivatalosan viselnek.
Némileg szembemegy ezzel a kijelentéssel az az augusztus 5-i keltezésű körlevél, amelyet Michael Bart, a belügyminisztérium kabinetfőnöke írt alá, és amely a Nicolas Sarkozy államfő által kitűzött célra emlékeztette a címzetteket: „Háromszáz táborhelyet, illetve illegális telepet kell kiüríteni három hónapon belül, és elsősorban a romákét.” A kormány még próbálkozhat a mondat kimagyarázásával, azonban a felszámolási eljárást részletező körlevélben ötször is említik a romákat. A belügyminisztérium rendszeres heti jelentést kér: „Az illetékes prefektusoknak meg kell arról győződniük, hogy a felügyeletük alá tartozó területen hetente legalább egy jelentős művelet (kiürítés, felszámolás, kiutasítás) történt, elsősorban a romákat érintően” – így az utasítás.
A francia baloldal egységesen reagált, egy bevándorlókat támogató csoport (GISTI) pedig kijelentette, hogy jogászokkal fogja átvizsgáltatni a dokumentumot, a francia büntetőjog megsértésére utaló nyomokat keresve.
Besson a körlevélre reagálva egy francia televíziós műsorban mindössze annyit mondott, hogy mivel ő nem volt a levél címzettjei között, ezért nem tudott semmiről, majd hozzátette: „a francia kormányban az etnikai kisebbség koncepciója ismeretlen”, ezért ez alapján nem is hozhatnak intézkedéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.