Putyin önbizalma átragadt Oroszországra

Ül az ember a gyönyörű, ma részben szanatóriumként működő, tengerparti villában, egymás után hordják elé az orosz konyha ínyencségeit, s az energikus orosz kormányfőt hallgatva mindez a szépség és finomság csekélységgé válik. Olyan ember ugyanis a házigazda, akire nem lehet nem odafigyelni. Egyrészt, mert a világ egyik legbefolyásosabb politikusa, másrészt karizmájával olykor még a bírálóit is leveszi a lábáról. Vlagyimir Putyin igazi jelenség, akinek neve ma már összeforrott egy politikai berendezkedéssel. A rendszer lényegét firtató kérdés elől ugyan elegánsan kitért, a háromórás beszélgetés azonban némi betekintést enged a világába.

Stier Gábor
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szokásos félórás késéssel viharzik be Vlagyimir Putyin, s alacsony termete, szálkás, sportos alkata ellenére azonnal betölti a termet, amelyben eddig elveszett a rá várakozó valamivel több, mint félszáz tudós, kutató, újságíró, akik közülük nem egy világhíresség. Világos, laza, sportos öltönyét s megjelenését látva megérti az ember, miért olyan népszerű az orosz hölgyszavazók körében. Jó hangulatban van. Jót tett neki, hogy a napokban végigautózott fél Szibérián.
Szavaiból süt a határozottság, az önbizalom, amely érezhetően átragadt Oroszországra is. Nem is titkolja, hogy büszke a hazájára. Minden kérdést a nemzeti érdekeken keresztül szemlél, tud viccelni, anekdotázni, ám azonnal megkeményednek a vonásai, amint úgy érzi, hogy igazságtalanul bírálják Oroszországot. Mint sok honfitársát, őt is idegesíti, hogy olyan dolgokat kérnek számon rajta, amit máshol elnéznek. Így aztán a Lenin eltemetését firtató brit újságírónak kíméletlenül vág vissza Cromwell-lel, majd hangnemet váltva megnyugtatja, hogy az idő és az orosz nép majd elrendez mindent. Amikor pedig azt vetik fel neki, hogy megszenvedi-e a politikai rendszer, a demokrácia a 2012-es választásokat, Roosevelt amerikai elnökre emlékeztet, aki az alkotmány értelmében egymás után négyszer lehetett elnök. „Akár Medvegyev, akár én indulunk, csak a törvényeket figyelembe véve cselekszünk” – nyugtatja meg az aggódókat.
De felemlegeti a párizsi vagy a berlini tüntetők elleni rendőri fellépést is, amikor a nyugati kollégák az oroszországi emberi jogokat féltik. „Az államnak a társadalom többsége érdekében néha erőt kell alkalmaznia. Mindenkinek joga van ugyanis véleménye kinyilvánítására, ám azt gyakran elfelejtik, hogy ezzel nem korlátozhat másokat. Törvény és rend mindenekelőtt. Persze a világsajtó csupán egy csoport véleményét harsogja. Ők pedig természetesen örülnek ennek, hiszen éppen az a céljuk, s nem több, hogy odafigyeljenek rájuk. Ezért provokálják a hatalmat” – fejti ki véleményét az „egyet nem értők” akciói kapcsán Putyin.
A lengyel újságírás ismert liberális legendájából, Adam Michnikből egyenesen bohócot csinál, mikor az a „himki erdővédő mozgalom” csinos élharcosának védelmében kér szót. „Miért őt keresi, Lengyelországban talán nincsenek csinos nők!?” – vág vissza kedvesen, ám amikor Michnik egy laza fordulattal Mihail Hodorkovszkij kiszabadulását veti fel, vonásai szigorúbbak lesznek. „Fiatal nő, himki erdő, Hodorkovszkij… Jól van, mindent kiszabadítunk” – veti még oda, ám a Moszkva–Szentpétervár-autópálya megépítése mellett már kérlelhetetlenül érvel. Hodorkovszkij ügyében kikéri magának, hogy a bíróság dolgába bárki is beavatkozzon, majd szikáran megjegyzi, ne védjenek olyan embert, akinek a kezéhez vér tapad.
Egy idő után feltűnik, hogy ez a lehengerlő politikus egyetlen lényegi kérdésben sem ad helyt bírálatnak. Érvel, ellenpéldákkal vág viszsza, többször ütve el így a kritika élét. A külföldi befektetések biztonságát szabályozó orosz törvényeket például egyáltalán nem tartja konzervatívabbnak, mint más országokban. S amikor erre néhányan nagyot néznek, azt hozza fel, miként golyózták ki az arab tőkét az amerikai kikötői tenderekből. Az orosz érdekek mellett érvel energetikai kérdésekben is, a szénhidrogének egyetlen alternatívájaként az atomenergiát említve. Mosolyogva hozzáteszi ehhez azt is, hogy Oroszország az erőművek építésében is világelső. Kikéri, hogy Moszkvát állandóan Pekinggel riogassák, a keményebb terrorizmusellenes kiállást sürgető izraeli felvetésre pedig higgadtan csak annyit mond, talán nem kéne olyan helyzetbe hozni a palesztinokat, hogy ne legyen más választásuk, mint a radikalizmus.
Már közel három órája tart a beszélgetés, amikor Putyin udvariasan megköszöni a figyelmet, majd megelőzve a „rajongók” rohamát, határozottan kivonul. Mindenki úgy gondolja, hogy nem ez volt az utolsó szava.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.