Rejtélyes kémhalál

Jotischky László
2010. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmincéves Gareth Williams nem volt a szó általában elfogadott értelmében kém, de a brit titkosszolgálat tagjaként szolgált kilenc éven át, egészen a nemrég felfedezett haláláig. Nagy-Britannia hírszerző és kémelhárító szolgálatának három legfontosabb oszlopa az MI5, az MI6 és az ártatlan nevű Kormányzati Kommunikációs Központ (GCHQ).
A GCHQ szerepére és fontosságára jellemző, hogy a második világháború alatt itt fejtették meg a német Enigma nevű kódrendszer rejtélyét, ami döntő szerepet játszott a német tengeralattjáró flotta legyőzésében. A GCHQ azóta is a világ egyik legmodernebb lehallgatószolgálata, amely a legkorszerűbb eszközökkel hallgat le és fejt meg kódolt rádióüzeneteket bárhol a világon. Kezdettől fogva a legjelesebb matematikusok, kiváló nyelvészek, akadémikusok, keresztrejtvényfejtő különcök soraiból toborozza beosztottait, rendszerint egyenesen az egyetemekről. Williams kémkedése a rádióhullámokra korlátozódott, egészen addig, amíg saját szolgálatától ideiglenesen át nem helyezték az MI6-hoz. Néhány nappal az áthelyezés időtartamának lejárta előtt fedezték fel holttestét fürdőszobájában egy zsákba gyömöszölve. Utoljára nyolc nappal korábban látták élve. A holttesten végzett vizsgálatkor nem találtak lőtt sebet, nem volt rajta nyoma vágásnak, ütésnek, szúrásnak, fojtogatásnak. A toxikológiai vizsgálat még folyik, de a nyomozók egyelőre nem tudják, hogy mi okozta a halálát.
Azonnal megindult a médiában a találgatás, aminek tápot adott az is, hogy a nyomozók vizsgálják az áldozat magánéletét is.
Gareth Williams matematikuszseni volt, akit munkáján kívül egyedül a kerékpározás érdekelt, de zárkózott természeténél fogva sem családja, sem egykori tanárai, sem munkatársai, sem a kerékpáros klub tagjai nem tudtak semmit az egyedül élő fiatalember magánéletéről. A nyomozók nem erősítették meg azt a médiajelentést, amely szerint perverz szexuális életre, szadista-mazochista gyakorlatra mutató eszközöket találtak lakásán, valamint férfi prostituáltak telefonszámait a mobiltelefonjába táplálva. Ha igaz az a feltevés, hogy ilyen erősen rendellenes volt a szexuális életvitele, akkor a nem szándékos emberölés lehetőségét sem lehet kizárni. Ismeretségi köre főleg munkatársaira szorítkozott, de ezt a kört bővítette az, hogy munkaügyben gyakran utazott Washingtonba. A munka természete eleve gyanússá teszi halálát. Alighanem ismerhette gyilkosát, mert semmi nyoma annak, hogy valaki erőszakkal hatolt volna be a lakásába. Rablásnak semmi nyoma, de elképzelhető, hogy titkos iratokat vagy adathordozókat vitt magával a gyilkos. Williams családját felháborítják a szexuális elhajlásra vonatkozó utalások, és apja szerint ezek csak arra valók, hogy olyasmiről tereljék el a figyelmet, amit titokban akarnak tartani. Kétségtelen, hogy egyelőre a legtöbben valamelyik külföldi, illetve nemzetközi terrorszervezet kezét látják Gareth Williams halála mögött, amit alátámaszt az, hogy a titkosszolgálat szűkszavú szóvivője szerint Williams szerepe igen jelentős volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.