Szabad szoftverek az államigazgatásban

Bodacz Péter
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország megnyitja a közigazgatási és az oktatási informatikai hálózatokat a szabad szoftverek világa előtt – jelentette ki Nyitrai Zsolt az OpenOffice.org budapesti konferenciájának megnyitóján. Az idén tizedik születésnapját ünneplő közösség találkozóján az OpenOffice.org alkotói és az őket támogató vállalatok vettek részt a múlt héten. Nyitrai beszédében elsősorban az önkéntes közösségi munkával megalkotott programok és megoldások miatt méltatta a szabad szoftverek fejlesztőit, akik tevékenységükkel az információs szabadság térnyerését és az információs önrendelkezés megvalósítását segítik. Az államtitkár a magyar szekció képviselőihez szólva a tapasztalatok teljes körű megosztásában, egy sikeres működési modell meghonosításában kért együttműködést. – A szakminisztérium az államigazgatás alrendszereiben belátható időn belül lehetővé kívánja tenni, hogy szabad szoftvereken is folyhasson a kormányzati munka – hangsúlyozta Nyitrai.
Az OpenOffice.org konferencia elsősorban a nyílt forráskódú, szabadon hozzáférhető irodai programcsomaggal kapcsolatos munkáról, valamint a fejlesztések, a problémák és a jövőbeni irányok ismertetéséről szól. A piacon azonban rengeteg más irodai programcsomag van, amelyekkel esetlegesen együtt kell tudni működnie a felhasználóknak. Ezek közül pedig toronymagasan kiemelkedik a Microsoft Office, amely messze a legnagyobb felhasználói bázissal rendelkezik. Emiatt fontos aspektus, hogy az OpenOffice.org, a legnépszerűbb szabad irodai szoftver és a Microsoft Office a lehető legnagyobb mértékben összeilleszthetők legyenek egymással.
A rendezvényen ennek megfelelően felszólalt Moritz Berger, a Microsoft szoftvertechnológiai mérnöke is, aki – mint arról a Hwsw.hu internetes szaklap beszámolt – világossá tette: az alapvető architekturális és funkcionális eltérések miatt lényegében lehetetlen, hogy tökéletes kompatibilitást lehessen elérni anélkül, hogy a mindkét szoftver funkcióinak nagy részét ki ne dobják. Berger ezért a felhasználók korrekt tájékoztatásának szükségességét hangsúlyozza. Többek közt az Európai Bizottság által kikényszerített új, a szabványokat előnyben részesítő és a zárt formátumokat publikus dokumentálásra kényszerítő játékszabályok hatására a Microsoft 2006 óta támogatja az OpenDocument Formatot, vagyis az ODF-et.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.