Szentpétervárt a válság sem gátolja

Oroszország nem egyenlő Moszkvával! – jelentette ki büszkén az Oroszországgal foglalkozó szakértőket és közéleti személyiségeket tömörítő Valdaj Klub hetedik találkozójának résztvevőit a hét végén a híres Szmolnijban fogadva Valentyina Matvijenko, Szentpétervár kormányzója. A „pityeriek” befolyásos csoportjához tartozó politikus szavai szerint kultúrája mellett dinamikus fejlődésével igazolja maga Szentpétervár, ahogy a gyakorlatban is, újra a második főváros képével és önbizalmával fogadja vendégeit.

Stier Gábor
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyugvással kötöttek ki a Valdaj Klub tagjai Szentpéterváron, miután a találkozó első részét lezárták. Problémát nem az Oroszország előtt álló stratégiai kihívások megválaszolása, hanem Európa legnagyobb taván, a Ladogán tomboló vihar jelentette, amely komoly megpróbáltatások elé állította nemcsak a hajó személyzetét, hanem a hatalmas hullámveréshez nem szokott utasokat is. Ezek után teljesen más típusú élményt jelentett az orosz államiság egyik szimbólumának is tekinthető művészeti gyűjtemény, az Ermitázs megtekintése.
A Téli Palota előtt azonban az út még a szintén a bolsevik hatalomátvétel idején világhírre szert tett, ám korántsem csak erről híres Szmolnijba vezetett, ahol Szentpétervár kormányzója fogadta a „valdajosokat”. Valentyina Matvijenko aláhúzta, városa anélkül is nagy presztízsnek örvend, hogy minisztériumokat költöztetnének ide, ugyanakkor normálisnak nevezte, hogy bizonyos intézmények már nem Moszkvában székelnek, ezzel is csökkentve a hatalmi koncentrációt. Matvijenko fontosabb kérdésnek tartja, hogy Pétervárt még a válság idején sem hagyta el egyetlen befektető sem. Föderális szinten is követendőnek nevezte a középosztály, a kis- és középvállalkozások erősítését. Utóbbiból egy főre kivetítve itt van a legtöbb Oroszországban. A város fejlődésének dinamizmusát mutatják a látványos építkezések, a repülőtér-fejlesztés, a kikötő és a metró bővítése mellett az is, hogy az eddig orosz méretekben emberi léptékű Szentpétervár is egyre inkább fulladozik a forgalmi dugókban. Matvijenko kiemelte azt is, hogy a városnak nincs adóssága. Büszkén utalt ezenkívül arra, hogy a helyi programoknak köszönhetően az összoroszországi trenddel szemben itt javul a demográfiai helyzet. Szociális feszültség Szentpétervárt nem jellemzi, de tény, hogy a válságot megérezte a város. Az oroszországi tüzek nyomán várható élelmiszer-drágulást ugyan egy kártya bevezetésével talán elkerüli Szentpétervár, az intézkedéssel egy időben azonban eltűnt a polcokról az élelmiszer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.