Történelem és nemzeti emlékezet

Augusztus 30-án emlékeztünk meg a második bécsi döntés hetvenedik évfordulójáról, Észak-Erdély visszacsatolásáról. Míg a magyar történetírás történelmi epizódként, döntőbíráskodásként vizsgálja az eseményt, ugyanez Romániában ma is fájó seb, diktátumnak számít. Visszacsatolás – Észak-Erdély címmel a Centrális Galériában nyílt kiállítás.

Tölgyesi Gábor
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehetősen sajátságos meghívót kívánt szétküldeni a Visszacsatolás – Észak-Erdély című kiállítás megnyitója alkalmából az OSA Archívum Centrális Galériája (V., Arany János u. 32.). A képeslap egy korabeli privát fotót felhasználva készült: rajta egy propagandaplakát Horthy Miklós portréjával és egy díszpárnával, Siebenbürgen, süsse Heimat (Erdély, édes otthon) hímzéssel. A kormányzó képét egy fekete egyenruhás alak tartja, feje nem látszik, karján horogkeresztes szalag. Ez utóbbi miatt a Magyar Posta nem vállalta a meghívók kézbesítését – lévén a svasztika önkényuralmi jelkép.
Korabeli levéltári dokumentumok, magyar és román propagandaanyagok, privát visszaemlékezések, naplók, rádióadások, amatőr fényképek, filmek idézik meg a Centrális Galériában a hetven évvel ezelőtti eseményeket. Öröm, illúziók, nacionalizmus, lelkesedés és elkeseredés, tragikus pillanatok. A tengelyhatalmak bíráskodásának volt köszönhető, hogy a második bécsi döntés értelmében 43 ezer négyzetkilométer nagyságú terület került vissza Magyarországhoz – mind a román, mind a magyar nemzeti emlékezetben traumákat hordoz az esemény. Talán ezt is segíti feldolgozni, hogy a kiállítást magyar és román történész közösen rendezte. L. Balogh Béni 2002-ben jelentetett meg monográfiát e korszakról, a kolozsvári Ottmar Trascát a kérdés legjobb román szakértőjeként tartják számon.
A magyar és a román történetírás az elmúlt évtizedekben másképp közelítette meg az eseményt. Míg a magyar történészek a hatvanas évektől már tárgyilagosabban, kritikusan és önkritikusan értelmezték a döntést, addig a román történészek Ceausescu sugallatára még a nyolcvanas években is magyarellenes propagandát fejtettek ki az „imperialista-fasiszta diktátum” kapcsán.
A román fájdalom persze érthető. A nagyhatalmi erőviszonyok megváltozása miatt 1940. június 28. és szeptember 7. között Nagy-Románia felbomlott: az ország elvesztette Besszarábiát, Észak-Bukovinát és Dél-Dobrudzsát is. Mivel a kilencvenes évektől a román levéltárakban is kutatható e korszak, több kevésbé ismert tényre is rávilágít a kiállítás. Egyebek között arra, hogy már 1941. szeptember 15-én semmisnek nyilvánította a második bécsi döntést a román vezetés, törekedett az 1939-es határok visszaállítására.
Bár a román közvélekedésben ma is diktátumként tartják számon a bécsi döntést, lehet, nagyobb történelmi traumák is történhettek volna. – Teleki Pál kormánya nagyon kényes helyzetben volt, hiszen Hitler tálcán kínálta fel Észak-Erdélyt, ezt visszautasítani annyit jelentett volna, mint szembekerülni a korabeli magyar közvéleménnyel, megtagadni a húszéves revizionista múltat – mondta el lapunknak L. Balogh Béni történész. – Ám Teleki sejtette, a németek vereséget fognak szenvedni a világháború végén, emiatt semmissé válik a revízió. Feltételezzük, Teleki inkább egy Románia elleni fegyveres háborút tartott volna kívánatosnak, úgy gondolta, a vérrel visszaszerzett területnek nagyobb a tartóssága, mint egy ajándékba kapottnak, ám nyilván tisztában volt a román katonai erőfölénnyel is. Mivel a Harmadik Birodalom már 1940 nyarán tervezte a Szovjetunió megtámadását, Hitler el akarta kerülni a magyar–román háborút, az esetleges szovjet beavatkozást, egy biztos stratégiai-gazdasági hátteret kívánt teremteni a tengelyhatalmaknak.
Igazi csapdahelyzet volt tehát. De mi motiválta a román politikai vezetést? – Románia tisztában volt azzal, hogy korábbi magyar területeket is el fog veszíteni, ezért már 1940 júniusában indítványozta a román kormány, hogy nemzetközi bíráskodás döntsön Észak-Erdély sorsáról. A levéltárakban találtam olyan feljegyzéseket, hogy kifejezetten a románok szorgalmazták, mégpedig a jövendőbeli miniszterelnök, Ion Gigurtu javaslatára, hogy Németország döntsön a magyar– román vitáról – mesélte lapunknak Ottmar Trasca történész. – Így lehetett ugyanis megmagyarázni a román közvéleménynek, miért mond le e területekről Románia: döntőbíráskodás volt, nem volt mit tennünk. Ám miután megtörtént Észak-Erdély átadása, csak akkor fedezték fel, mindez milyen fájdalommal jár. A háború vége felé a román politikai szóhasználatban ezért vált a második bécsi döntés diktátummá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.