Újabb válságot kelt a globális kaszinó?

Hírösszefoglaló
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naponta négyezermilliárd dollárnyi összeg cserél gazdát a nemzetközi devizapiacokon, azaz a világ GDP-jének értéke nagyjából két hét alatt tűnik fel a pénzkereskedelemben – derül ki a Nemzetközi Fizetések Bankjának minapi felméréséből. A FigyelőNet hírportál által idézett, félszáz jegybank és 1300 kereskedelmi bank megkérdezésével végzett kutatás szerint a devizapiacokon naponta megforduló összeg három év alatt (2007 és 2010 áprilisa között) húsz százalékkal nőtt, igaz, az ezt megelőző három évben a bővülés még hetvenszázalékos volt. Az utóbbi három évben a piac kicsúszott a klasszikus bankok ellenőrzése alól, mert a napi forgalom többsége már fedezeti és nyugdíjalapoktól, jegybankoktól és nem tőzsdei bankoktól származott. A napi forgalom mindössze 13 százaléka származik nem pénzügyi vállalatoktól, vagyis ekkora hányada kapcsolódhat a reálgazdasághoz.
Az internetes laptársunknak nyilatkozó Pete Péter, az ELTE Közgazdasági Tanszékének vezetője úgy látja: jogos az aggodalom, a pénzpiaci folyamatok elszakadtak a reálgazdaságiaktól. A technikai fejlődés nyomán a tranzakciós költségek (a pénzváltás ára) gyakorlatilag eltűntek, így a piaci szereplők a legkisebb elmozdulásokra is azonnal rávetődhetnek, naponta többször is. Az egyetemi tanár szavai szerint a piac túlburjánzásának megakadályozására előbb-utóbb bevezethetik a Tobin-adót a nemzetközi bankszabályozás mintájára. Erre csak akkor van esély, ha az egész világ egyszerre lép, különben lakatlan szigetekre települnek a pénzpiaci szereplők.
Másként látja a helyzetet Farkas Péter, a Világgazdasági Kutatóintézet főmunkatársa, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a spekulációs tőke nem hoz létre értéket. Ilyenformán tehát nem kapcsolódik a reálgazdasághoz, ehelyett csak újraosztja a jövedelmeket, méghozzá elképesztő mértékben. – Globálisan az állami fiskális mentőcsomagok 87 százaléka a pénzintézetek megmentését szolgálta, csak a maradék ösztönözte közvetlenül a reálgazdaságot. A támogatások többségét a bankok most is befektették a világméretű kaszinóba, mert ott jóval nagyobb haszonnal lehet forgatni a pénzt, mint az értékteremtő gazdaságban. Ennek köszönhető a nemzetközi devizapiaci forgalom növekedése – fogalmazott Farkas, aki szerint a strukturális feszültség nő a rendszerben, ami robbanáshoz, újabb, még mélyebb válsághoz vezet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.