Végleges az indulók névsora a választáson

Munkatársunktól
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már biztos, hogy Budapesten négyen szállhatnak ringbe Demszky Gábor üresen maradt székéért. A Fővárosi Választási Bizottság tegnap este a Fidesz–KDNP által támogatott Tarlós Istvánt, a szocialisták színeiben induló Horváth Csabát, a jobbikos Staudt Gábort és az LMP-s Jávor Benedeket vette nyilvántartásba. Főpolgármester-jelölt az lehet, akit a főváros választópolgárainak két százaléka ajánlott. A korábbi választásokon elegendő volt a fővárosi választók fél százalékának ajánlása, ezt a küszöböt emelte az új Országgyűlés négyszer magasabbra. Mivel Budapesten 1 407 470 választásra jogosult szerepel a névjegyzékben, a főpolgármester-jelölt állításához 28 150 érvényes ajánlás volt szükséges. A le nem adott ajánlószelvényeket – nemcsak a budapestieket, hanem az egyéb településeken gyűjtötteket is – ma délután négy óráig meg kell semmisíteni. Azokat az ajánlásokat is meg kell semmisíteni, amelyeket nem használtak fel a jelölt nyilvántartásba vételéhez. A megsemmisítés módjára a törvény nem utal, a szelvényeket általában bezúzzák, majd elégetik. A megsemmisítés célja, hogy az ajánlók személyes adatai és politikai véleményük ne kerülhessen illetéktelenek kezébe.
A jelöltállítási versenyt a Fidesz nyerte, sorrendben a Jobbik, az MSZP és az LMP követi. Az Országos Választási Iroda adatai szerint a kormánypárt a polgármesterjelöltek és az egyén választókerületi jelöltek számában is megelőzte vetélytársait. A szombat délelőtti összesítés szerint a Fidesz 1140, a Jobbik 219, az MSZP 194, az LMP pedig 26 helyen állított jelöltet a településvezetői tisztségekért folyó megmérettetésre. A 3008 tízezernél kevesebb lakosú településen a Fidesz 4245, a Jobbik 1236, az MSZP 454, az LMP 45 képviselő-testületi jelöltet állított. A kormányerők országosan több mint nyolcezer, a Jobbik csaknem négyezer, az MSZP körülbelül 3300, az LMP pedig alig ezer jelöltet tudott állítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.