A bencések ezer éve Magyarországon

Köszönjük, hogy ezer éve itt vannak, és számíthatunk munkájukra, szolgálatukra a jövő nemzedékek gazdagításában – mondta Szászfalvi László egyházügyi államtitkár, megnyitva azt a kétnapos budapesti konferenciát, amely ma folytatódik a bencés rend hazai történetéről és küldetéséről.

Joó István
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A másfél évezrede létező bencés szerzetesrend 996-tól küldte hazánkba szerzeteseit Géza fejedelem és Szent István hívására. A Szent Benedek reguláját követő bencések addigra megtérítette Angliát, a germán törzseket, sőt – amint Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát megfogalmazta tegnap – „szellemükkel megdolgozták Európát”. Szászfalvi László egyházügyi államtitkár az Örökség és küldetés – bencések Magyarországon című konferencia köszöntéseként felidézte: ez a rend, amely hazánkban egyidős az államisággal, kezdetektől fogva gazdagítja a magyar kultúrkincset. A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán az államtitkár hosszan beszélt a Szent István alapította pannonhalmai apátságról, mint amely épületét, szellemiségét tekintve „országunk védjegye”. Szászfalvi kitért arra, hogy az apátság ma is a térség gazdasági fejlődésének motorja, a legnagyobb foglalkoztató a térségben, „azt példázván, hogy a gazdasági fejlődés, az emberek boldogulásának elősegítése sosem állt mesze az egyháztól”. Dicsérte a bencéseket tudományos tevékenységükért, oktató-nevelő munkájukért és azért, amit a keresztény egyházak közötti párbeszédért tesznek. „Azon leszünk, hogy a bencés rend minden támogatást, lehetőséget megkapjon a jövő nemzedék gazdagítása számára” – mondta a közigazgatási és igazságügyi tárca államtitkára.
Várszegi Asztrik püspök-főapát, a Magyar Bencés Kongregáció irányítója többek között arról beszélt: a honi bencés közösség 1802–1945 között nyújtotta a legnagyobb teljesítményt. 1945-ben 300 fölötti volt a szerzetes paptanárok és növendékek létszáma, kilenc gimnáziumot tartottak fenn. 1950-ben viszont elveszítették földbirtokaikat, a pannonhalmi és a győri gimnázium kivételével intézményeiket, a bencések kétharmada nem folytathatta hivatását. „Belső függetlenségünk is megsemmisült az állambiztonság fűnyírója alatt” – ismerte el Várszegi Asztrik. Megállapította, 1990-ben egy minden tekintetben megtört rend indult meg az újjászervezés útján. Fő gyakorlati törekvésük iskolák számának és hatékonyságának bővítése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.