A visszatért országrész

Visszavisz a múltba, milyen volt magyarnak lenni ott, ahol nagyon nehéz volt annak maradni – mondta Szakály Sándor az Erdélyi bevonulás, 1940 című kötet bemutatóján. A történészprofesszor hangsúlyozta: nem kiszínezett történetekkel, olcsó magyarkodással találkozunk a könyv lapjain, hanem olyan tényekkel, amelyek segítenek a múltban való pontos eligazodásban.

2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiderül: Észak-Erdély visszatértét egyformán örömmel üdvözölte a magyarságon kívül a zsidó és a szász közösség is. A Polgárok Házában baráti beszélgetéssé alakult a népes közönség részvételével megtartott esemény. A kötet két szerzője, Illésfalvi Péter és Szabó Péter történészek szerényen szóltak a vállalkozásról, ám aki belepillantott a gazdagon illusztrált kiadványba, képet alkothatott az egzakt kutató- és gyűjtőmunka volumenéről. Szabó Péter elmondta: a személyes iratok, dokumentumok bemutatásán volt a hangsúly, de szerepelnek a kötetben a fontosabb honvédvezérkari rendelkezések is, mint például hogyan viszonyuljon a hadsereg a lakossághoz. Harmadik elemként a korabeli sajtóhíradások kínálkoztak. A hadtörténész rámutatott: korántsem csak rózsaszín szemüvegen át nézte a helyi média az ünnepségeket.
A sepsiszentgyörgyi székely nép csípős megjegyzésekkel fűszerezte beszámolóját, mert olyanok is beszédet mondhattak, akik arra érdemtelenek. Az újságíró felrótta, hogy az említett urak papírból olvasták a szónoklatokat. Egy következő visszaemlékezés Bor Jenő magyar királyi altábornagyé, aki szintén Szentgyörgyön a harmadnapja folyamatosan tartó vidám ünneplést berekesztette, ám szállása elé tüntetést szerveztek a méltatlankodó helyiek. Vissza is vonta a szigorú rendeletet, mire a polgárok felfüggesztették az éjszakába nyúló mulatozást. Illésfalvi Péter egy, a kötetben nem publikált története éppígy rávilágított, milyen óriási öröm kísérte a magyar honvédek jövetelét. Egy kis szilágysági falu elöljárói szabályos delegációt menesztettek a legközelebbi honvéd parancsnokságra, küldenének magyar katonákat hozzájuk is, akiket megfelelőképpen megölelgethetnének. Mire azonban a század késő este megérkezett, a kisbíró, a plébános és társaik a felfokozott várakozásban elszenderedtek, illetve már nem voltak fogadásra alkalmas állapotban. Így másnapra maradt a katonák méltó megvendégelése. Demeter László, a kötetet közreadó Tortoma kiadó igazgatója felemlegette, hogy amikor a magyar katonák évek múltán kénytelenek voltak elhagyni Székelyföldet, a helyiek azt kiáltották utánuk: Ne menjetek el, mi lesz velünk? Minden nosztalgikus hangütés ellenére olyan művet kap az olvasó, amely nem ellentéteket szít – emelte ki Szakály Sándor. Éppen ellenkezőleg: a tudományos alapossággal, élvezetes stílusban megírt munka a félreértések tisztázásával feloldhatja a maradék feszültségeket. Egy hozzászóló emlékeztetett: szeptember elején Szatmárnémetiben olyan konferenciát rendeztek, amelyen a román történészek is a legpozitívabban viszonyultak a jubileumhoz. A szerzők és a kiadó gondolkodnak egy olyan köteten, amely román szemszögből ábrázolja az 1940-es történéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.