Bakonyi Zoltán: Nem tűnik el a cég

A Mal Zrt. vezetése nem viszi csődbe a céget, és a vállalat vagyonát sem menti ki, illetve nem tünteti el – mondta Bakonyi Zoltán igazgató arra a kérdésre, hogy megpróbálnak-e ily módon kibújni az esetleges kártérítési felelősség alól. A hétfői iszapáradat által okozott pusztításért mindazonáltal nem tartja felelősnek magát, és bocsánatot sem kért a károsultaktól, sajnálatát azonban kifejezte. A cégvezető tegnap a nyilvánosságot kikerülve érkezett Kolontárra, ahol Fazekas Sándor agrárminiszternek és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárnak tartott beszámolót.

Bodacz Balázs
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap délután váratlan vendégek érkeztek Kolontárra: megjelent a Mal Zrt. cégvezetője, Bakonyi Zoltán, valamint a vállalat irányításában részt vevő édesapja, Bakonyi Árpád. A menedzserek a hétfői tragédia óta – legalábbis a helybéliek és a sajtó munkatársainak tudomása szerint – nem jártak a faluban. A hatóságok tegnap már zár alatt tartották a települést, a károsult területeken csak a kármentésben részt vevők tartózkodhattak. A munkálatok helyszínére a sajtó munkatársai sem léphettek be szabadon; Bakonyiék ekkor futottak be. A kérdéses időpontban – rendőri biztosítás mellett – lehetőséget kaptak az újságírók, hogy megtekintsék a munkálatokat. Néhány orgánum, így a Magyar Nemzet is ekkor tudta meg, hogy a polgármesteri hivatalban tartózkodnak a vállalat irányítói. Néhány perccel később megérkezett Fazekas Sándor agrárminiszter és Illés Zoltán vidékfejlesztési államtitkár is, akik helyzetjelentést kértek a cég vezetőitől és a katasztrófaelhárítás parancsnokától. Illés közbenjárására vehetett részt a lezárt területen lévő értekezleten a sajtó.
Mohoray Árpád, a katasztrófavédelem parancsnoka a kormány tagjainak elmondta, a helyreállítási és a településvédelmi munkálatok éjjel-nappal folynak, és ellenőrzés alatt tartják az átszakadt falú tározót is. Arról is beszélt, hogy „az objektum állapota még jelenthet izgalmat”, de közvetlen katasztrófaveszélyről nem számolt be. Hozzátette: 130 munkagép és több mint 800 ember dolgozik a térségben.
Illés Zoltán arról beszélt: sikerült a folyóvizek lúgos kémhatását annyira lecsökkenteni, hogy a Duna élővilágát már nem veszélyezteti a szennyezés. A lúg jelenlétének azonban haszna is van, hiszen megakadályozza az iszapban lévő nehézfémek vízoldhatóvá válását; a kémhatás semlegesítésekor az is fontos volt – tette hozzá –, hogy a blokkoló tulajdonságot még fenntartsák. Ez, mondta, sikerrel megtörtént. Az államtitkár arról is beszámolt, hogy egy gipszkereskedő vállalkozás megpróbálta – különböző szervezetekre hivatkozva – busás felárral eladni a kármentésben kulcsfontosságú anyagot, de az illetékes szervek lebuktatták, és csak a már leszállított tízkamionnyi mennyiséget fizették ki, azt is önköltségi áron. A vállalkozó a nyerészkedés kísérlete miatt büntetőeljárásra számíthat. A helyzetjelentés után a miniszter és az államtitkár a védelemparancsnok vezetőjével megtekintette az átszakadt gátat, a károsult térséget.
Bakonyi Zoltán nem volt hajlandó bocsánatot kérni a lakosoktól, de sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Mint mondta, a vállalatot nem terheli felelősség a tragédiáért, munkatársai minden szükséges előírást betartottak. Tagadta azokat az értesüléseket, amelyek szerint a tározót túltöltötték volna; azt mondta, a megengedett alatt volt a veszélyes anyag szintje a tározóban. – Soha, soha, soha – ezt válaszolta azokra a kérdésekre, hogy csődbe viszik-e a céget, és kimentik-e a vagyont, ha a vizsgálatok milliárdos kártérítési kötelezettséget állapítanak meg. Tolnay Lajos, a cég igazgatóságának elnöke tegnap a Figyelőnetnek hasonlóan nyilatkozott: le van sújtva, de nem érzi magát felelősnek, mondta. Szerinte minden jogszabályt, előírást betartottak, s nem töltötték túl a tározót. Közölte, ha vasárnapig nem indul el a termelés, a gyár még nagyobb bajban lesz.
A cégvezetők kolontári látogatása idején már a helyszínen tartózkodott a Nemzeti Nyomozó Iroda körülbelül egy tucat munkatársa. Bakonyi azt állította, az ügyben nem hallgatták ki, azt pedig nem kommentálta, hogy a nyomozók iratokat foglaltak volna le a vállalatnál. Az átszakadt gát környékén a Mal Zrt. védműveket épít, amelyek feladata a további szivárgás megakadályozása. Illés Zoltán szerint ezek a munkálatok nem kielégítők, szélesebb és magasabb falat kell építeni. Az államtitkár arról is beszélt, hogy bizonyos területeken az erdőket tarra kell vágni, a rönköket ki kell emelni, de a szennyezést addig is savval és kalcium-szulfáttal kell semlegesíteni.
Az érintett települések egyes részei, a körülményekhez képest, kezdenek emberi képet mutatni. Egyre könnyebben tudnak dolgozni a nehézmunkagépek, amelyek több telken a talaj felső rétegének eltakarítását is megkezdték. A száraz, napos idő, bár kellemesebb, mint az esős hideg, most nem jött jókor: az iszap felső rétege, főleg az utakon, elkezdett száradni, így egyre inkább porzik. Ezért a térségben maszk nélkül már egyáltalán nem tanácsos tartózkodni. A szakemberek ezért a takarítás mellett azon is dolgoznak, hogy nedves állapotban tartsák az anyagot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.