Belgrád tárgyalna Pristinával

A szerb államfő kijelentette, hogy Szerbia kész a párbeszédre Koszovóval, amely, mint fogalmazott, hamarosan megkezdődik. Korábbi hírek szerint októberben. Ugyanebben a hónapban – ugyancsak Borisz Tadics bejelentése szerint – Szerbiába látogat Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Sebestyén Imre
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tadics újabb megnyilvánulásai már nem hasonlítottak a korábbi harcos nyilatkozatokhoz – sem az ENSZ-ben elhangzott beszéde, sem a sajtónak adott nyilatkozata –, ehelyett új távlatok lehetőségéről szólt a két nemzet kapcsolataiban. Kiemelte, hogy Szerbiának nincsenek olyan illúziói, hogy a koszovói albán nép visszatérne a korábbi berendezkedésre, ám – s ez volt beszédének lényege – nem lehet, hogy egyik fél mindent megkapjon, a másik meg mindent elveszítsen. Ez a szerb diplomácia nyelvén azt jelenti, hogy Belgrád valamilyen formában igényt tart Észak-Koszovóra. De lehet, hogy ennél többet is elvárna, nem csak Koszovó vonatkozásában.
Mind Belgrádban, mind Pristinában közben azt találgatják, hogy kik lesznek a tárgyalódelegációk tagjai. Helyzetelemzők attól óvják a szerb vezetést, nehogy ugyanazok az emberek vegyenek részt a párbeszédben, akik eddig is. Új emberekre van szükség. Azt a véleményt azonban még nem merték megkockáztatni, hogy nemcsak új emberekre, hanem a kérdés teljesen új megközelítésére is szükség lenne. Ám utalásuk egyértelmű. A régi tárgyalóküldöttséggel ugyanis erősödne az a gyanú, hogy Szerbia nem akar változtatni politikáján.
Közben két újabb vita is megterhelte a párbeszéd előtti javuló hangulatot. Az egyik, hogy a szerbek nem látják szívesen Fatmir Sejdiu koszovói elnököt és Hashim Thaci kormányfőt Irinej szerb pátriárka peci beiktatási ünnepségén, amelyen jelen lesz a teljes szerb vezetés – pristinai jóváhagyással. A másik incidens, hogy folytatódott a szerb telefonszolgáltatók átjátszóinak leszerelése szerte Koszovóban, ami ismét kiváltotta az ott lakó szerbek háborgását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.