Bibliából kódolt virtuális féreg

Balogh Roland
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán mellett számos ázsiai országban, így Indiában, Indonéziában és Kínában is megjelent a napokban az a Stuxnet nevű internetes féreg, amelyet a szakértők szerint kimondottan nukleáris létesítményekben, víz-, gáz- és olajvezetékek működtetésére használt elektronikai rendszerek elleni támadásra fejlesztettek ki. A számítógépes vírust a német Siemens vállalat Simatic S–7 típusú ipari gépeinek operációs rendszere ellen hozták létre, amelyeket feltehetőleg az iráni atomlétesítményekben – így a busehri atomerőműben és a natanzi urándúsítóban – is használnak. A Simatic S–7 iráni alkalmazását a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség iráni vizsgálóbizottságának volt elnöke, Olli Heinonen is megerősítette. A finn F–Secure számítógépes biztonságtechnikai cég vezető kutatásfejlesztője, Mikko Hypponen a ComputerWeekly.com hírportálnak elmondta, a Stuxnet mögött izraeli forrás állhat, még akkor is, ha magát a vírust az Egyesült Államokban, Szaúd-Arábiában vagy Egyiptomban programozhatták.
A számítógépes kártevő először 2009-ben tűnt fel, és egy fehérorosz székhelyű vírusirtó központban figyeltek fel rá. Az amerikai liberális New York Times információi szerint a mostani változat – amely tegnap hatmillió egyedi és ezer vállalati gépet próbált megfertőzni Kínában – idén januártól keringett az iráni rendszerben. Az MTI által idézett Ralph Langner német komputerbiztonsági szakember szerint a vírust – némi titkosszolgálati rásegítéssel – feltehetően az iszlám köztársaság nukleáris erőművének építésében részt vevő orosz szakemberek hurcolhatták be. Az izraeli eredetre utalhat, hogy a vírus kódjának egyik részlete a Myrtus (mirtusz) nevet viseli, amely az Ótestamentumra, pontosabban Eszter könyvére – a nő héber nevére, Hadassza, azaz mirtuszvirág – utalhat, aki Krisztus születése előtt mintegy 450 éve menekítette meg a zsidókat a perzsa fogságból.
A fegyver azonban visszafelé is elsülhet, hiszen a NATO tegnap közölte, a Stuxnet nagy veszélyt jelent a katonai szövetség számítógépes rendszerére, ezért kiemelt figyelmet szentelnek az ügynek. A NATO mellett a növekvő kibertámadások veszélye miatt az Egyesült Államoknak, Oroszországnak és Kínának is van az ilyen esetek elhárítására létrehozott speciális szakértői egysége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.