Bizakodóbbak a kisvállalkozások

Október 13-án hazánkba látogat az európai kis- és középvállalkozások szövetségének vezetése, hogy meggyőződjön a magyar kormánynak a szektorral kapcsolatos szándékairól. E vállalkozói kör bízik az új kabinetben, de természetesen az elvárásai is megvannak vele szemben – mondta lapunknak az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) alelnöke.

K. Tóth László
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elvárjuk a kormánytól, a támogatási forrásokat úgy készítse elő, hogy a családi és a mikrovállalkozások minél hamarabb hozzá tudjanak jutni. Hiszen a néhány fős vállalkozásoknak már az is óriási segítség, ha egy műszaki vagy technológiai fejlesztést meg tudnak valósítani – közölte lapunkkal Géresi József. Az Iposz alelnöke kiemelte, hogy a bürokráciát jelentősebb mértékben kell visszaszorítani, nem pedig úgy, hogy ötven kötelezettségből huszonhárom megmarad, mert egy két-három fős vállalkozás nem tud akkora adminisztrációt fenntartani, mint egy kis- és középvállalkozás. „A jogszabályok gyakori változása is gondokat okoz, Európa többi államára nemigen jellemző, hogy év közben módosítanak törvényeket, általában legalább öt évig él egy jogszabály. S a kiszámíthatóság mellett azt is kérjük a kormánytól, csökkentse az élőmunkára rakódó közterheket, s azt is vegye figyelembe, hogy nem mindenki tudja a 25 százalékos áfát megfizetni, amelynek mértéke jó néhány országban csak 10-15 százalék. Ezáltal olcsóbbak lennének a magyar termékek és szolgáltatások” – sorolta a megoldandó problémákat Géresi József, üdvözölve a kormány azon szándékát, hogy a társadalombiztosítási járulékokat fokozatosan csökkentené.
A kis- és középvállalkozások (kkv-k) szerepének fontossága megjelenik egész Európában, s az Iposz tagja az UEAPME-nek, vagyis az európai kkv-k szövetségének, mely szervezetnek az Iposz is ad egy alelnököt. E szövetség javaslatára az Európai Unió 2008-ban életbe léptette az EU valamennyi tagállamára kötelező hatályú kisvállalkozói törvényt, s ebben szerepel, hogy ha a kkv-knak megfelelő támogatást nyújtanak a kormányok, a munkanélküliség visszaszorítására ez a vállalkozói kör a legalkalmasabb.
„Bízunk a kabinetben, s számunkra az is örömhír, hogy október 13-án az UEAPME vezetése, az elnök és a főtitkár, s a tagországok képviselői hazánkba látogatnak, hogy meggyőződjenek a magyar kormány szándékairól. Másnap pedig a Parlamentben vitatják meg, hogy mit tesznek majd a döntéshozók a pályázatok, a pénzügyi források és a hitellehetőségek működőképességének érdekében” – tájékoztatott Géresi József. A testület alelnöke ugyanakkor hozzátette: az Iposz támogatja a kormány munkahelyteremtést szorgalmazó programját, aminek keretében a szakképzésen is javítani kellene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.