Csökkentheti a magas vérnyomásod, ha ilyen konzervet eszel

Népbetegség a magas vérnyomás. Éppen ezért jó tudni, milyen „vérnyomáscsökkentő ételek” közül választhatunk.

2025. 06. 17. 15:23
Vannak ételek, amelyek segítik az egészséges vérnyomásszint kialakítását, fenntartását
Vannak ételek, amelyek segítik az egészséges vérnyomásszint kialakítását, fenntartását Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma világszerte, és kezeletlenül súlyos szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet. Jó hír azonban, hogy nemcsak gyógyszerekkel, hanem tudatos étrendi változtatások is csökkenhetik a vérnyomást. Léteznek például „vérnyomáscsökkentő ételek”, amelyek rendszeres fogyasztása segíthet egy egészséges vérnyomásszint fenntartásában.  Nemrég egy kutatás eredményeiből kiindulva például egy konzervként elterjedt alapanyag rendszeres fogyasztását javasolta a dietetikus.

Vérnyomáscsökkentő ételek: ez a konzerv segíthet
Vérnyomáscsökkentő ételek: ez a konzerv segíthet
Fotó:  Pexels

Ez az étel hatásos a magas vérnyomás ellen

Veronica Rouse dietetikus az EatingWell magazinnak nyilatkozva azt mondta: a konzerv szardínia az egyik legegyszerűbb, mégis leghatékonyabb élelmiszer, amit beilleszthetünk a vérnyomásbarát étrendbe. Miért?

  • Magas omega-3 zsírsav-tartalma csökkenti a gyulladásokat a szervezetben, ami a vérnyomásra is pozitív hatással van.
  • Gazdag kalciumban, ami elengedhetetlen az artériák megfelelő működéséhez és a vérnyomás szabályozásához.

Rouse arra is felhívja a figyelmet, hogy a szardínia tökéletesen illeszkedik a DASH-diétába (Dietary Approaches to Stop Hypertension), amelyet kifejezetten a vérnyomás csökkentésére dolgoztak ki.

Nem csak a szardínia segíthet: egyéb vérnyomáscsökkentő ételek

Bár a konzerv szardínia valóban remek választás, nem ez az egyetlen vérnyomáscsökkentő étel, amit rendszeresen érdemes fogyasztani. A banán és a brokkoli is hatékony segítőtárs lehet, méghozzá magas káliumtartalmuknak köszönhetően.

A kanadai Waterloo Egyetem kutatása szerint nemcsak az alacsony sófogyasztás, hanem a kálium és nátrium közti arány is döntő fontosságú. A tudósok arra jutottak, hogy a káliumban gazdag étrend akár hatékonyabb is lehet a magas vérnyomás kezelésében, mint pusztán a sóbevitel csökkentése.

A vizsgálatok azt sugallják, hogy a káliumban gazdag ételek – mint például a banán és a brokkoli – pozitívabb hatással lehetnek a vérnyomásra, mint az, ha egyszerűen kevesebb sót eszünk

− nyilatkozta Dr. Anita Layton, a tanulmány vezető kutatója.

Vissza az alapokhoz: mit tanulhatunk az őseinktől?

Melissa Stadt, a tanulmány egyik szerzője szerint a válasz részben az evolúcióban kell keresni. Őseink étrendje ugyanis természetesen magas kálium- és alacsony nátriumtartalmú volt, köszönhetően a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztásnak. Úgy tűnik, hogy a szervezetünk ehhez az arányhoz alkalmazkodott a legjobban – nem pedig a modern, sós, feldolgozott élelmiszerekhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.