Brüsszel ajánlata nem segít rajtunk

Lengyelország elutasítja az Európai Bizottságnak a magánnyugdíjpénztárakba fizetett összegek elszámolásával kapcsolatos ajánlatát. A lapunk által idézett szakértők szerint Magyarországnak sem kellene rábólintania Brüsszel elképzelésére.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élesen kritizálta az Európai Bizottság (EB) múlt heti javaslatát a magán-nyugdíjpénztári elszámolásokkal kapcsolatban Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter. A tárcavezető a The Warsaw Voice angol nyelvű lengyelországi lap szerint úgy fogalmazott, hogy „igencsak elégedetlen” a brüsszeli megoldástervezettel. Az EB arról döntött, hogy az adósságból finanszírozott nyugdíjreform költségeit figyelembe vennék túlzottdeficit-eljárás indításánál, vagyis, ha egy ország csak emiatt lépi túl a háromszázalékos hiányküszöböt, nem büntetnék. Ezzel szemben kilenc uniós ország – amelyek között van Lengyelország mellett Magyarország is – azt kívánta volna elérni, hogy a hivatalos statisztikákban is csökkentsék a hiányt és az államadósságot a magánnyugdíjpénztárakba befizetett összegek erejéig.
Magyarország számára az EB javaslatának – ha jövőre valóban három százalék alatti hiányt érünk el – semmilyen különösebb jelentősége nem lenne. Az elképzelés azoknak az országoknak a helyzetén segítene, amelyek öt-hat százalék körüli államháztartási hiányokat kell leszorítsanak az uniós küszöb alá néhány év alatt, s amíg ez nem sikerül, túlzottdeficit-eljárás alatt állnak, illetve a legfrissebb döntés értelmében a bruttó nemzeti termékük (GDP) 0,2 százalékáig terjedő büntetés is fenyegeti őket. Bár szakmai vélemények szerint Brüsszel kitart álláspontja mellett, és a pénzügyminiszteri találkozón sem lesz engedékenyebb, hazánk egyértelmű érdeke lenne, hogy az eredeti, a kilenc ország által levélben megfogalmazott elképzelés érvényesüljön. Ennek következtében ugyanis 1,5 százalékponttal csökkenne az államháztartási hiányunk, ami a piaci megítélésünkön segítene és – nyilatkozta lapunknak korábban Madár István közgazdász – mozgásteret nyitna kisebb mértékű gazdaságélénkítésre is.
Ezzel szemben Németh György közgazdász-szociológus szerint akkor sem csökkenne az ország pénzügyi sebezhetősége, ha az EU eleget tenne a kilenc tagállam kérésének. Mert a problémát nem a Világbank által szorgalmazott nyugdíjreform államháztartási elszámolása, hanem magának a tőkésítő nyugdíjrendszernek a bevezetése, azaz a nyugdíjrendszer második pillérének létrehozása jelenti. – Ez súlyos makrogazdasági hiba volt, a kijavítását azonban szinte ellehetetleníti a magánnyugdíjpénztárak működtetéséből hasznot húzó pénzügyi szereplők lobbiereje, amely arra is képes, hogy „saját közgazdaság-tudományt vásároljon magának”. Kérdésünkre, hogy akkor mégis mit lehetne tenni, Németh György azt mondta, hogy a legjobb megoldás a magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolása, a második legjobb megoldás a tagság választhatóvá tétele lenne. Mindennek azonban csak egy nyugdíjreform keretében lenne értelme, amelynek során megteremtenék az egyéni számlavezetést, az egyéni számlákra az öregségi nyugdíjak fedezetére szolgáló járulékrész kerülne, s az úgy kamatozna, mint az államkötvények. Közbevetésünkre, hogy az nem lenne-e államosítás, azt válaszolta, hogy szó nincs erről, az egyéni számla az egyén tulajdona maradna továbbra is, csak éppen a befektetését korlátoznák „virtuális” államkötvényekre. Ez szerinte jogilag viszonylag könnyen keresztülvihető, de politikailag mindenképpen egyszerűbb megoldás a tagság választhatóvá tétele, mert a szabad választás elve ellen kifogás nem tehető. Mivel EU-s szinten korunk nagy kérdése a nyugdíjrendszerek jövője és EU-szintű egységesítése, a jövő első félévi magyar uniós elnökség idején napirendre lehetne tűzni e témát – mondta a szakember.
Egyetértett a közgazdász-szociológus álláspontjával Simonovits András nyugdíjszakértő, az MTA közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos tanácsadója is. – A kezdettől fogva ellensége vagyok a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszernek – mondta a kutató a Portfolio.hu-nak adott tegnapi interjúban. Szerinte azt az összeget, amelyet a dolgozók nem a nyugdíjasoknak, hanem a magánpénztáraknak adnak (évente hozzávetőleg 400 milliárd forint) nyugodtan le lehetne vonni a költségvetési hiányból, az EB ajánlatát azonban közgazdaságilag értelmetlennek tartja. Simonovits András az interjúban arra is kitért, hogy mára a Világbank is rájött arra, hogy téves volt erőltetni a kelet-európai és latin-amerikai országokban a nálunk is alkalmazott nyugdíjreform-elképzelést.
A Magyar Nemzet próbálta elérni Matolcsy Györgyöt azzal a kérdéssel, hogy a lengyelekhez hasonlóan Magyarország is nyíltan kifejezi elégedetlenségét a brüsszeli ajánlatra, vagy elfogadjuk, amit felkínáltak kérésünk teljesítése helyett. A nemzetgazdasági minisztertől lapzártánkig nem érkezett válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.