Egységbe kovácsolt idegenek

Miközben az ország az októberi forradalomra emlékezik, a főváros folkra érzékeny pontjain a hétvége minden napján szól majd a bartóki értelemben vett szabadság hangja. A Muzsikás gyerekeknek játszik, a Fonó tripla koncerttel jubilál, a Csík zenekar pedig idegeneket olvaszt egységbe, ahogy mindig.

Klementisz Réka
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csík díszkísérettel. Kósza népzenei kísérletnek indult, az utóbbi idők egyik legsikeresebb könnyűzenei produkciója lett; a Csík zenekar már rég nem a táncházak közönségének szól. Tömegeknek. Holnap este, az ötvenhatos megemlékezések közé ékelve alighanem ezrekből formálnak majd közösséget Ferenczi Györggyel és Szirtes Edina Mókussal karöltve. Öt óra körül érdemes gyülekezni a Kossuth téri színpad előtt.


Járta az erdőt az öreg, kilenc fia követte. A gyerekek felnőttek, egy nap magukra maradtak. Szarvassá változtak. Hiába hívta őket az öreg haza, az ő lábuk már nem lépett tűzhely hamujába, csak a puha avarba. „Szájuk többé nem ivott pohárból, csak tiszta forrásból”. Eddig a történet, és Bartók Béla Cantata profanájának utolsó versszaka. Örök origó, kristálytiszta zene.
A Művészetek Palotája Fesztivál Színházában vasárnap délelőtt tizenegykor a Muzsikás közreműködésével matinékoncerten hangzik el néhány mozaik a bartóki univerzumból, és ott ül majd a zongoránál Jandó Jenő is, hogy megszólaltassa Bartók zongoraműveit. Bő két óra alatt elhangzik az Allegro Barbaro, román népi táncok, dunántúli, kalotaszegi, gyimesi, mezőségi hangszeres dallamok, és részletek a gyerekeknek írt zongoraciklusból, mindezt egyetlen merítéssel – tiszta forrásból. Könyvtárnyi szakirodalma van már a kodályi zenepedagógiának, a bartóki útnak, hiába idéznénk belőle akár egy sort is, a gyerekeket nehéz lenne íróasztali okosságokkal megnyerni a népzenének.
Médium nélkül nem megy. A Muzsikás talán legnagyobb érdeme éppen ez – hosszú évek óta misszionáriusként viszi a népzenét világgá, s szólaltatja meg úgy, hogy érezzék a legkisebbek is. Nyáron a kapolcsi Muzsikás-völgyben, mindennap, matinéidőben kisebb csodát műveltek. Íme egy délelőtt erejéig a folytatás, őszidőben.

Fonó 15. Kamasszá érett a Fonó, meg is adja a módját az ünneplésnek; a főváros folkközpontja ma este tripla koncerttel folytatja a december végéig tartó Fonó 15 programsorozatot. Az este kilenckor kezdő Fonó zenekar otthon van Újbudán; Agócs Gergely, Pál István Szalonna és a zenekar többi, Ukrajna és Szlovákia magyarlakta területeiről származó muzsikusa valószínűleg vakon is eltalálna már a Sztregova utcába. Táncházaikat egyszerűen nem lehet megunni. Még az utánuk következő Kerekes Band is könnyedén beilleszthető a Fonó profiljába; az elektronikával, funkkal borzolt gyimesi és moldvai népzene levet magáról minden manírt. Riffelő brácsák, torzított furulyák, kikönyökölt bölcsészzakók, értelmiségi andalgás helyett kőkemény „művház-folk” hangulat. Az este csimborasszója egy dzsesszből átkacsintó műfajteremtő, a gipsy dzsessz hazai úttörője, Szakcsi Lakatos Béla, aki még a fonós főmenü előtt, nyolckor ül le a zongorához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.