Értékváltó üzenet

Vasvári Éva
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elvesztegetett idő nagy ellenfele a kormányzásnak, a tétovaság forintmilliárdokban mérhető károkat okoz. A kiszámíthatatlan és bizonytalan gazdasági környezet – túl azon, hogy a külföldi befektetőket elriasztja – a hazai vállalkozások és a családok számára is tervezhetetlenné teszi a jövőt; a világos koordináták ismerete a gazdaság normális működésének és a családi élet megszervezésének a legalapvetőbb szükséglete. A kormányfő által bejelentett második akcióterv ezt a racionális igényt elégíti ki. De több is annál. Az akciótervben megfogalmazódik üzenete is, nevezetesen, hogy jelen helyzetben az együttműködés erejére kell támaszkodni.
Már a júliusban elfogadott első gazdasági csomagból is kiderült, hogy a kétharmados választói bizalommal felhatalmazott Fidesz-kormány az emberek valós igényei alapján hozza meg intézkedéseit, s várható volt, hogy ez az eltökéltség a továbbiakban is megmarad. Így is történt, a dolgok haladtak előre, s most itt van a második akcióterv. A bejelentését kísérő és azonnal fellángoló viták azt sejtetik, hogy az akcióterv nem győzött meg mindenkit – érthetően elemzők szedik darabokra a különadóról, a magánnyugdíjpénztárakról és az adótörvényekről szóló csomagot –, viszont meggyőzte azokat, akik szerint most sok millió magyar embernek kell előtérbe helyezni az érdekeit. Azokét, akiket eddig – munkavállalóként vagy vállalkozóként – partszélre sodort a megszorító és mérhetetlen államadósságot gerjesztő liberális gazdaságpolitika, akik a hiteleikkel küzdenek, s akik hazai kis- és közepes foglalkoztatóként – saját hazájukban – versenyhátrányba kerültek a multinacionális konkurenciával szemben. Ők várták ezt a csomagot – és többségben vannak.
Nyilván lehet elmélkedni azon, hogy az extraprofitot termelő nagy távközlési, energiaipari és kereskedelmi cégekre háruló – három évig fizetendő – különadó mennyire méltányos. De érdemes végiggondolni azt is, miként lehetséges, hogy e vállalatok rendre kivitték az országból a profitot, és állami kedvezményeket is kilobbizva igyekeztek kivonni magukat a közteherviselésből. Vajon megtehetik ezt a saját hazájukban? Természetesen nem. De nálunk jó partnerekre találtak az elmúlt években. A szocialisták mindent odaadtak és kiárusítottak, s a hazai érdekeket hátrébb sorolták. Természetesen a külföldi tőke előtt most is nyitva a kapu. A magyar gazdaság számít rájuk. S a kormány nem tesz mást, mint kér tőlük: azt kéri, hogy az átmeneti bajban most adjanak, mert nekik van, másoknak meg nincs. A viszonosság elve alapján legyenek méltányosak.
Jelentős változásként értékelhető az adócsomag részét képező egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó. Az pedig, hogy már egy, illetve két gyermek után is jár a kedvezmény, az adózás családbarát jellegét erősíti. Miként régóta várt elem a nők részmunkaidős foglalkoztatásának járulékkedvezménnyel való támogatása is. Noha elterjesztése évek óta napirenden van, uniós összevetésben – e téren – rendkívül rosszul áll Magyarország. De nem állunk jól a nyugdíjügyek tekintetében sem. Ezért a második akcióterv szerint – átmeneti megoldásként – a magán-nyugdíjpénztári befizetések ideiglenesen az állami nyugdíjkasszába kerülnek. Noha sok vita övezi e döntést, az vitathatatlan, hogy e kasszák pazarlóan gazdálkodtak, nem voltak jó gazdái a befizetett forintoknak. A kasszák többsége nem tudta felvenni a versenyt az inflációval; a befizetők jobban jártak volna, ha a hazai állampapírokban fialtatják forintjaikat. Nyilvánvaló, a rendszeren változtatni kell. De addig is, most valóban itt a türelem és az együttműködés ideje. Közös bajaink orvoslása megéri az átmeneti áldozatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.