Gázvezetéket épít az MVM

Az állami tulajdonú Magyar Villamos Műveket (MVM) jelölte ki a magyar kormány az Azerbajdzsánból Grúzián át Romániába tartó gázszállító rendszer megvalósítását előkészítő nemzetközi vegyesvállalat hazai résztvevőjeként. A Fekete-tengerről szállítandó folyékony gázból hazánknak is juthat.

Dékány Lóránt
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gázvezeték-építő cégben szerez érdekeltséget az MVM. Az állami tulajdonú társaság az Azerbajdzsán–Grúzia–Románia (AGRI) szállítórendszer megvalósítását előkészítő vegyes vállalat magyar résztvevője lesz – tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a távirati irodát.
Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök szeptember közepén Bakuban írt alá megállapodást az azeri, a grúz és a román elnökkel gázvezeték létrehozásáról. Az ehhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére létrehozott nemzetközi cégben mind a négy ország képviselőjének – így az MVM-nek is – 25 százalékos részesedése lesz. Az AGRI-n keresztül Azerbajdzsánból érkezhet földgáz a Fekete-tengeren és Románián keresztül Közép-Európába. A tervek szerint az azeri fűtőanyagot Grúzia fekete-tengeri partvidékére juttatják el, ahol cseppfolyósítják, majd az anyagot erre alkalmas hajókkal a romániai Konstanca kikötőjébe szállítják. Itt visszaalakítják a gázt az eredeti halmazállapotra, majd azt romániai és más uniós felhasználókhoz továbbítják.
Az MTI más hírügynökségi jelentésekre hivatkozva azt írta, a beruházás költsége körülbelül 4-4,5 milliárd euróra rúghat. A szállítások mennyisége az első időszakban várhatóan nyolcmilliárd köbméter lesz, és a projekt jövedelmezőségétől függően a későbbiekben növelhetik a kapacitást.
Szintén az MVM-hez tartozó hír, hogy a társaságcsoport egyik leánycége, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) igazgatóságában és felügyelőbizottságában új elnököket neveztek ki. A Mavir közleményéből kiderült, hogy az igazgatóság elnöke Töröcskei István lett, a felügyelőtestület vezetőjének pedig Stumpf Jánost választották.

Januárban is marad az ár. Úgy fest, egész télen a jelenlegi gázárak maradnak érvényben – legalábbis a Népszabadság szerint a szolgáltatók azzal számolnak, hogy a ma elmaradó tarifaváltoztatáshoz hasonlóan január 1-jén sem módosul majd a gáz lakossági díja. Ugyanakkor a mai napon lezárul a korábban a kormány által szabott határidő az energiaszolgáltatókkal folytatott tárgyalásokra. Mint a héten lapunknak az egyik hazai egyetemes gázszolgáltató vezetője fogalmazott, még nem látszik pontosan, hogy milyen módon kompenzálják a kiesésüket az áremelés elmaradása miatt. Bár a tarifa befagyasztása óta nem változott számottevően az Európába érkező földgáz ára, a szolgáltatók nyáron a forint gyengülése miatt tízszázalékos drágulást szerettek volna elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.