Gyurcsány bírálta a finanszírozást

<p>Nem akar új pártot alapítani Gyurcsány Ferenc – erről is beszélt a politikus az MSZP nem nyilvános választmányi ülésén. A volt miniszterelnök ugyanakkor bírálta a szocialisták pártfinanszírozási rendszerét, mert szerinte a háttérbe húzódó üzletembereknek van a legnagyobb befolyásuk az MSZP-re. Úgy tudjuk, hogy árnyaltan bár, de Kiss Péter és Lendvai Ildikó is kritizálta Gyurcsány platformalapítási ötletét.</p>

Török László
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először Mesterházy Attila pártelnök szólalt fel a zárt ajtók mögött lezajlott tanácskozáson, aki beszédében – informátoraink szerint – a párt és szimpatizánsaik megóvásáról, védelméről és a kormány, illetve a Fidesz harcias bírálatáról szónokolt. A politikus kitért arra is, hogy egységes az MSZP, amely kemény munkával alkalmassá válhat arra, hogy leváltsa az Orbán-kormányt.
Az eseményen megjelent Gyurcsány Ferenc is, aki kifejtette, nem akar új pártot alapítani és nem akar az elnökséggel szemben politizálni. Arra kérte az egybegyűlteket: tegye mindenki a dolgát, hogy 2014-re az MSZP-nek esélye legyen a győzelemre, de hozzátette: őt is hagyják dolgozni. A politikus szerint a párt elszegényedett, miközben a közvéleményben úgy tartják, hogy tisztességtelenek a szocialisták.
– Mindkét állapoton változtatni kell, mert ez így a legrosszabb felállás – úgy tudjuk, ezzel is érvelt a bukott kormányfő. Információink szerint kritizálta az MSZP jelenlegi pártfinanszírozási rendszerét, közvetetten Puch László pártpénztárnokot, mert úgy véli, nem lehet tudni, hogy milyen forrásokból gazdálkodik a párt. Állítólag a volt pártelnök közölte azt is, ismeretlen, háttérbe húzódó üzletembereknek van a legnagyobb befolyásuk az MSZP-re. Forrásunk szerint Gyurcsány Ferenc beszélt az illegális tagbeléptetések gyakorlatáról, amivel szembe kellene néznie a pártnak. Ezzel összefüggésben elkeserítőnek nevezte, hogy egy olyan „kolléga” ülhet be a frakcióba, aki „érintett” volt ezekben az ügyekben. Itt Tóth Csabára utalt, akit a vasi tagbeléptetési botránynyal összefüggésben meg is gyanúsítottak, és aki Horváth Csaba parlamenti helyét foglalhatja el már ma (Horváth a Fővárosi Közgyűlésben politizál a jövőben).
Felszólalt Kiss Péter és Lendvai Ildikó is, akik – informátorunk szerint – óvatosan bár, de nehezményezték, hogy Gyurcsány új platformot alapít. Állítólag felszólalásukban arra utaltak, hogy a volt miniszterelnök terve nehezen kiszámítható hatással lehet az MSZP-s platformok egyensúlyára. A Nol.hu ezzel összefüggésben közölte, Hiller István átadott egy dokumentumot Mesterházy Attilának, amelyet aláírt Lendvai Ildikó, Mandur László, Göndör István, Steiner Pál és Pál Béla is, amelyben kifejtették, ők nem ülnek át a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció platformba.
Havas Szófia választmányi tag határozott nemmel felelt a Hír TV azon kérdésére, hogy jó ötletnek tartja-e Gyurcsány Ferenc platformalapítási elképzelését. A politikus közölte, a párt alapszabályának nem felel meg a volt miniszterelnök kezdeményezése, mert párton kívüliekkel nem lehet platformot alapítani, csak tagozatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.