Hackerek csatasorban

A katonai rendszerek mellett egyre erőteljesebb informatikai védelmet nyújt az amerikai védelmi minisztérium az Egyesült Államokban működő polgári vállalatok számára. A cél egységes, egész országra kiterjedő protokoll kidolgozása. Az amerikai elképzelések is jelzik, egyre nagyobb hangsúlyt kap a kibervédelem és -hadviselés.

Balogh Roland
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges munkacsoport kezdte meg tegnap munkáját az amerikai védelmi minisztériumban. A csak cyberharcosoknak keresztelt ügyosztály legfontosabb feladata, hogy belső informatikai védelmet nyújtson, immár nemcsak a katonai, hanem a polgári számítógépes hálózatok számára is egy esetleges kívülről érkező internetes támadással szemben. A brit Reuters hírügynökség beszámolója szerint a Keith Alexander tábornok vezette – különleges számítógépes programozókból, illetve az internetes adathalászatban jártas hackerekből álló – Kiber Parancsnokságnak 60 napja van, hogy egy egységes koncepciót dolgozzon ki az amerikai internetes hálózatok belső védelmére – közölte William Lyn védelmi államtitkár. A Pentagon egyébként az új stratégia kapcsán együttműködik a szintén Alexander tábornok irányította amerikai Nemzetbiztonsági Hivatallal (NSA), valamint a Belbiztonsági Szolgálattal (HSD).
A Pentagon már tárgyalásokat folytat a polgári szektor több vállalatával is, akik csatlakoznának a programhoz – közölte a védelmi tárca szóvivője, Rene White alezredes. A tervek szerint a cél az, hogy egy közös védelmi rendszerbe foglalják azokat a nagy internetes adatforgalmat lebonyolító cégeket, amelyek folyamatos külső veszélyeztetettségnek vannak kitéve. Hasonlóképpen vonnák be a rendszerbe a nagy amerikai gáz-, olaj-, vízvezetékeket, szél-, víz-, hő- és atomerőműveket üzemeltető társaságokat. Igaz, az egy rendszeren belüli összevonás lehetőséget nyújthat arra, hogy ha valaki bejut a tűzfalak mögé, egy kézben irányíthatja az Egyesült Államok ilyen jellegű létesítményeit. A védelem egyben magában hordozza a támadás lehetőségét is. Például a legutóbbi feltételezett iráni szerverek, atomlétesítmények elleni Stuxnet támadás kapcsán sok informatikai szaklap megjegyezte, a nagy valószínűséggel izraeli megrendelésre készült internetes férget akár az Egyesült Államokban is programozhatták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.