Házuk fogságában az idősek

Sok nyugdíjas döbben rá, hogy nem tudja fenntartani a családi házát, de hiába költözne egy olcsóbb fenntartásúba, ez ritkán sikerül. A fővárosban alig van kis alapterületű családi ház, vidéken pedig szinte lehetetlen megszabadulni egy energiapazarló ingatlantól.

Hajdú Péter
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emelkedő rezsi miatt egyre több, korszerűtlen házban élő nyugdíjas szeretne kisebb házba költözni, mert képtelen kifizetni a lakásfenntartási költségeket. Ezek a jellemzően vidéken, illetve a kertvárosokban élő idős emberek panelba, társasházba nem akarnak költözni, inkább kisebb családi házakat keresnek, amelyek rezsijét még meg tudják fizetni. De ritkán járnak sikerrel.
Családi házból bőven van eladó, fizetőképes vevő azonban annál kevesebb – hangsúlyozta Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője –, különösen, ha korszerűtlen, nagy területű épületről van szó. A nagyvárosok külső területein, illetve az agglomerációban még csak-csak keresik az eladó házakat, a távolabbi településeken azonban a válságtól függetlenül is alig mozog a piac. Ennek oka, hogy a modern életforma nem „díjazza” a tipikus falusi életet, különösen akkor, ha hátrányos helyzetű régióról van szó. A legnehezebb eladni a nagyvárosoktól távoli, nagy alapterületű, korszerűtlen, energiapazarló, esetleg emeletes falusi családi házakat, amelyek tulajdonosai sok esetben éppen a pénzszűkétől szenvedő nyugdíjasok. Amennyiben mégis sikerül értékesíteni egy ilyen házat, akkor már nyeregben van az eladó, hiszen a 60-70 négyzetméteres, tipikus vidéki kockaházakból – sátortető, két ablak az utcára – van bőven. S ha nem volt hitellel terhelt az eladott nagy alapterületű ingatlan, még korszerűsítésére is jut az eladási árból. De reményt adhat az ilyen házba költözőknek, hogy a jövő évtől induló energetikai felújítási programban is részt vehetnek, ahol kedvező hitelfeltételek mellett újíthatják fel „új” házukat, jelentősen csökkentve ezzel a rezsiköltséget.
Hasonlóképpen, bár kissé árnyaltabban látja a helyzetet Gebhardt Eszter, az Otthon Help Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint a kispénzű nyugdíjasoknak sem a nagyvárosokban, sem vidéken nem egyszerű kisebb családi házba költözni. A fővárosban, csak a leromlott állapotú családi házak iránt van kereslet, ezért nem nehéz eladni azokat. Kisebb alapterületű és önálló ingatlanok azonban alig-alig találhatók, így az ilyenre vágyók kénytelenek a várostól távolabb menni, vagy lemondani eredeti elképzelésükről, s beérni egy társasházi lakással.
Fordított a helyzet a falvakban, vidéki városokban. Itt bőven találni kisebb családi házakat, amelyek alkalmasak lennének a rezsi elől menekülő idősek számára. A korszerűtlen, nagyobb alapterületű ingatlanokat azonban csak nagyon nehezen, esetleg jelentős engedménnyel tudják eladni a bennük élő nyugdíjasok, mert ezen épületek iránt nagyon kicsi a kereslet. Tovább nehezíti az ilyen jellegű ingatlanok értékesítését, hogy közülük jó néhány hitellel terhelt. Az esetek többségében a felvett hitellel nem a házat korszerűsítették, hanem a gyerekek lakásvásárlásához, építkezéséhez használták fel az összeget. Az ilyen céllal felvett kölcsönök jó részét az elmúlt négy-öt évben terhelték az ingatlanra, ezért alig valamit fizettek vissza belőle. Így még akár az is előfordulhat, hogy a ház eladási ára még a hitelt sem fedezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.