Hét éve még Szili voksa is kellett Gyurcsánynak

Török László
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szili Katalin 1994-től tagja az Országgyűlésnek, a legutóbbi választást leszámítva mindig egyéni választókörzetét megnyerve szerzett mandátumot. A Horn-kormányban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára volt, 1998-tól az Országgyűlés alelnöke, 2002-től 2009 szeptemberéig pedig elnöke. Házelnökként 2003 októberében csak az ő igen szavazatával tudta elfogadni a parlament Gyurcsány Ferenc akkori sportminiszter Szijjártó Péter interpellációjára adott válaszát. Gyurcsány arról beszélt, hogy milyen körülmények között sikerült milliárdos vagyont szereznie. A későbbi miniszterelnök a felvetésre, hogy ez tisztességes módon történt-e, akkor azt mondta: „Mi az hogy, nagyon is! Törvényesen és tisztességesen!” A szavazás azért volt érdekes, mert Szili már abban az időben is élesen kritizálta a párt irányvonalát és Gyurcsány üzleti életben kifejtett tevékenységét is. Pár héttel Gyurcsány felszólalása előtt beszélt arról, hogy az MSZP-nek meg kellene szabadulnia az előző rendszer nómenklatúrájához köthető személyektől.
A házelnököt az MSZP kongresszusa 2005 áprilisában köztársasági elnöknek jelölte, az SZDSZ azonban jelezte, nem támogatják őt, mert nem akarnak pártpolitikust látni az államfői székben. A tisztséget végül az akkori ellenzék jelöltje, Sólyom László kapta. Szili egyre inkább eltávolodott a Gyurcsány befolyása alá került MSZP-től, vezető tisztséget nem is vállalt a pártban. Tavaly alapította meg Szövetség a Jövőért Mozgalmat a „modern baloldali” értékek képviselete jegyében, a formáció a 2010-es választásokon az MSZP egyik szövetségeseként indult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.