Hétzárás erősödéssel

A tegnapi optimista nemzetközi hangulat mind a forint árfolyamának, mind a BUX indexnek jót tett. A pesti parketten egy kivétellel erősödtek a vezető részvények.

Munkatársunktól
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag alatti forgalom mellett erősödött tegnap a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe. A BUX 101,4 pontos emelkedés után 22 850,1 ponton állapodott meg. A pesti parketten tegnap 12 milliárd forintért cseréltek gazdát a papírok, a vezető részvények egy kivétellel javítottak korábbi pozíciójukon. A nap nyertesének az OTP tekinthető, a bankpapír árfolyama 2,4 százalékkal nőtt. A Magyar Telekom 0,6 százalékot drágult, míg a Richter papírjainak értéke 0,2 százalékkal emelkedett. A Mol ugyanakkor csökkent: az olajipari cég részvényeiért 1,2 százalékkal adtak kevesebbet.
A kereskedést értékelve Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője a távirati irodának azt mondta, délelőtt csak oldalaztak a piacok, majd délután az Egyesült Államokból érkező ingatlanpiaci adatok terelték kedvező irányba a folyamatokat, ezzel párhuzamosan pedig a forint is erősödött. Az emelkedést a BÉT-en az OTP és a Pannergy vezette. – A bankpapírnak vannak tartalékai a további erősödésre is, mivel az utóbbi időben nem növekedett különösebben az árfolyam – magyarázta Sőre Balázs. Az üzletkötő úgy vélte, a Mol pénteki csökkenése inkább korrekció, mivel eddig gyakorlatilag piactól függetlenül nőtt az olajpapír árfolyama. Hozzáfűzte: a jelenlegi optimista nemzetközi hangulatban a BUX azért nem zárt nagyobb pluszban, mert a két vezető részvény – a Mol és az OTP – árfolyama ellentétesen alakult. Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője mindehhez annyit tett hozzá, hogy alacsony forgalom volt a hét utolsó kereskedési napján, gyakorlatilag csak az OTP papírjait vették a befektetők.
Eközben tegnap nemzetközi hatásra erősödött tovább a forint: az eurót délután negyed ötkor 277,83 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a csütörtök délutáni 280,53 forintos, illetve csütörtök éjszaka és péntekre virradóra a nemzetközi kereskedelemben jellemző 280 alatti jegyzésekkel. A forint utoljára augusztus 19-én állt 277 forintos eurójegyzésen. A svájci frank jegyzése 210,7 forint a csütörtöki 213,83 forint után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.