Holt tőke

Somodi Sándor neves borász kivágatta szőlőjét – szóltak a híradások a napokban, mintha ez a tény 2010 Magyarországán akkora meglepetés volna. Bár a média a magyar borászatot sikerágazatként mutatja be, a valóság olykor rácáfol erre. A történetben egyedül az a meglepő, hogy azon a héten csak Somodi Sándor vágta ki szőlőjét.

Mészáros József
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tény, a magyar borászat sikeres – egynémely szakmai szempontból. Mindenképp sikertörténet, ha a rendszerváltás előtti időkhöz viszonyítjuk. Az eszméléséből az elmúlt húsz évben sokan sokat kerestek. Paradox, hogy nem elsősorban borászok, ám ha mégis, a hirtelen pénzügyi felvirágzás nem minden esetben tett jót a nedű színvonalának. Akadtak botrányok, de sokszor nem derült fény huncutságokra.
Somodi Sándor fontos szereplője a rendszerváltás utáni borközéletnek, szakmai körökben jól ismert, ahogy Tiffán Zsolt mondta róla: Sándor bátyánk „rendben van”.
Ez az egyedüli oka annak, hogy a média ingerküszöbét elérte a tőkék kivágása. A hírekben ezenkívül olvasható volt néhány elejtett mondat az ágazat válságáról meg az EU-ról, és slussz. Ennél kicsit többre voltunk kíváncsiak, ha már a szakma szerint „Sándor bátyánk rendben van”. Ahhoz, hogy személyesen kérdéseket tehessünk fel, Ásotthalomig kellett autóznunk. A homokos talajú, sík vidéken utazva természetesen nekünk is megfordult a fejünkben: nem csoda, hogy itt kivágja valaki a szőlőjét…
A hatvanhárom éves mester Ásotthalom központjában vár bennünket. A tanyai koordináták alapján tán még most is keresgélnénk a VI-os körzet 912-t. Segítségével azonban öt perc alatt megérkezünk, és gazduram – kellő médiarutint szerezvén azokban a napokban – kerek mondatokkal hamar a tárgyra tér.
– A kilencvenes évek elején nagy volt bennünk a buzgóság. Végre abbahagyhatjuk azt a fajta borászkodást, amelyről mindig is tudtuk, hogy nem olyan jó, mint amilyen lehetne. Persze azt is tudtuk, hogy a nagy nyugati bornemzetekhez képest óriási a technológiai lemaradásunk, de ez akkor bennünket nem keserített el. Elhatároztam, nem megyek senki után, se a divat, se a világfajták nem befolyásolnak, kizárólag olyan borokat fogok készíteni, amelyeket a világon mindenhol „jól lehet kommunikálni”. Vagyis nem ismerik, de hamar „megértik”, megszeretik ennek a vidéknek az ízeit, zamatát. Persze hamar érezhetővé váltak a rendszerváltás utáni széthullás következményei. Az ország akkoriban még 130 ezer hektárnyi termőterülete szépen fogyott, megjelentek a cseppet sem pozitív piaci tendenciák, például a bürokrácia – és akkor az EU-ról nem is beszélünk, mert még nem voltunk tagok.
– Érdekes, amit mond, hiszen a nagy villányi áttörés komoly siker. Ötven év után első ízben ismerte el a magyar borászat magára találását a nyugati szaksajtó is.
– A kilencvenes évek eleji villányi boom nem a magyar borászaté volt, hanem Villányé. Ezzel azt akarom mondani, hogy a megérdemelt villányi sikerek mellett a magyar borágazat vészesen gyorsult a lejtőn. Hogy tanácsadói által vagy saját magától, azt nem tudom, de érezte ezt mostani miniszterelnökünk is, aki 1996-ban mintegy negyvenünket meghívott az Országházba, amolyan ötletelésre, az ágazatot segítendő. Akkor még nem lett volna késő cselekednünk, bár ha jól emlékszem, ’96-ban már csak 93–95 ezer hektárnyi szőlőtermő területünk volt az említett 130 ezerből. Szóval én ott elmondtam, le is írtam, hogy a meglévő termőterületet mindenképp meg kéne őrizni, akárcsak a szaporítóanyagról gondoskodó oltványtelepeket. Vigyázzunk a még nívós szakemberképzésre, a kutatóintézetekre, ne vesszen el az a tudás, amelyet addig felhalmoztunk. Azt is leírtam, hogy nagyon gyorsan dűlőre kell jutnunk, merre tartson a magyar borászat egésze, melyek legyenek a preferált fajták. Itt konkrétan azokra a fajtákra gondoltam, melyeket külföldön szinte egyáltalán nem ismernek, és megkülönböztethetik a magyar bort a világ többi borvidékétől.
– Ha jól tippelek, nem sok minden valósult meg ezekből a javaslatokból.
– Jól tippel. Ma mindenki a maga várát építgeti, nincs egységesen megítélhető, felismerhető, jellegzetes magyar borvilág, és ez a mi palackszámainkkal, ezzel a csekély mennyiséggel esélytelenné tesz a világban. Sajnos akkor és azóta sem jelöltünk ki országos célokat, így a mai helyzetet legegyszerűbben tán úgy tudnám leírni: sodródunk.
– A lassan magyar közhellyé váló „összefogás hiánya” ez? Gondolom, abban az időben még friss volt a szétlopott téeszek emléke.
– Ahogy mondja. Magunktól már csak a korábbi reflexek miatt sem fogtunk össze. Egyébként meg lehet, hogy Ausztriában bevált a szövetkezeti forma, de mégsem mindenhol ez az egyedül üdvözítő út. Az olaszoknál, franciáknál sem dívik különösebben, mégis jól vannak. Persze ma a maradék 50-60 ezer hektárunkkal, a zsugorodó szakmával már önmagában nem lehet mit kezdeni. Az is tragédia, hogy nem tudjuk megmondani pontosan a magyar termőterület nagyságát. Pedig tőkére kéne tudnunk! Ma, amikor műholdfelvételeken még az is látszik, megkapáltam-e rendesen?! A mezőgazdaság egészében kellene gondolkodni, hisz a mezőgazdaságot is az teszi tönkre, ami a borászatot. Nem azért tartunk itt, mert a magyar paraszt buta vagy lusta lett. 1996-ban még nem láttuk azokat a folyamatokat, melyek a mai piaci helyzetet ebben az ágazatban oly deviánssá tették. Ha valaki nekem korábban azt mondja, hogy a magyar borok kilencven százalékát a multik fogják értékesíteni, minimum kételkedtem volna az illető józan eszében. Minderre rájátszott a honi kereskedői-vendéglátói attitűd is.
– Mire gondol?
– Egy: nekem Franciaországban senki nem mondana olyat, hogy ne igyak beaujolais-t, mert az olyan kis semmilyen bor; menjek csak és kizárólag Bordeaux-ba. Kettő: hiába nyertem országos versenyeken mindenféle aranyakat, az én boromat semelyik pesti vendéglőben vagy vinotékában nem találja meg. Mert csongrádi. És még a választás lehetőségét sem adják meg a vendégnek, fogyasztónak. Vajon Somodi Sándor országosan aranyat érő rozéja miért nem fér be urambocsá’ a Gundelba?! És akkor most ne is beszéljünk arról, hogy egy olasz vendéglőben nem ötven euróért kapom meg vacsorámhoz azt a bort, amely egy sarokkal arrébb a boltban tizenöt euróba kerül.
– Ha ennyire határozottan sorolja a gondokat, akkor tán a megoldásra is van néhány javaslata.
– Megoldás? Nem tudom. Nézze, annak idején lengyel bevásárlóturisták karavánjai araszoltak a kelet-európai utakon. Miért? Mert az akkori lengyel kormány létrehozta a majdnem tökéletes hiánygazdaságot. Aztán jött egy másik lengyel kormány, amelyik ezt egy csapásra eltüntette. Nekünk is van kormányunk, amelyben rengetegen bízunk. Nem vagyok politikus, nem tudom a hogyant. Nem tudom, miért kevés Dániának 19 millió sertés, és miért sok nekünk a hatmillió. Miért beszélünk munkanélküliségről, amikor a lassan elenyésző mezőgazdaság – benne a borászattal – évente százezrekkel növeli a munkanélküliek számát? Miért tartunk idestova már csak ötvenezer hektárnyi szőlőtermő területnél, amikor legalább 200 ezer hektárnyi kiváló termőhelyünk van, és a magyar borfogyasztást állítólag félig sem fedezi a honi termelés? Ha majd ezekre a kérdésekre lesz megnyugtató válasz, én sem kivágni fogom az elfagyott szőlőmet, hanem újratelepítem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.