Indokolt volna az állami bankvásárlás

Piaci pletykák szerint hamarosan új gazdára találhat az MKB Bank. A vevő nem lenne más, mint a magyar állam. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint korai lenne hitelt adni a szóbeszédnek, bár a kormány részéről ésszerű döntés lenne egy-két bank megvásárlása.

Munkatársunktól
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencen veszteségesek. A bankszektor összesített eredménye az első fél évben csökkent, de még így sem nevezhető rossznak – derül ki a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. elemzéséből. A tanulmány ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a bankok teljesítménye jelentős szóródást mutat, egyre több a kisebb-nagyobb veszteséget felmutató pénzintézet. Hat-nyolc bank a piaci körülményekhez képest továbbra is jó, illetve megfelelő jövedelmezőséggel bír, kilenc bank kisebb-nagyobb mértékben veszteséges, míg a többiek a korábbi időszaknál jóval alacsonyabb eredményt képesek felmutatni. A bankoknak az elemzés szerint 2010-ben közel 135 milliárd forint bankadót kell megfizetniük, amelynek a fele szeptember végéig volt esedékes. Az első félévi adózás előtti eredmény azonban 12 bank esetében nem nyújt fedezetet a bankadó első felének a befizetésére, nekik a szeptemberi befizetési kötelezettségből 20,5 milliárd forintot tőkéjükből kell fedezniük.


Egyre több pletyka kering a piacon arról, hogy az állam előbb-utóbb megvásárolja az MKB Bankot. Biztosat senki nem tud, de a pénzintézet körül zajló eseményeket többen is egy adásvétel előkészítésének tartják. A bank bajor tulajdonosai például nemrégiben kilencvenmilliárd forintos tőkeemelést hajtottak végre, amit egy, a Figyelőnek nyilatkozó szakértő a bank kistafírungozásának nevezett. A kérő a szóbeszéd szerint maga a magyar állam lenne. A gazdasági hetilap forrásai azt is megemlítették, hogy Járai Zsigmond, volt jegybankelnök kapott nem hivatalos felkérést arra, hogy készítse elő a pénzintézet állami tulajdonba vételét. A lap szerint Járai a mai kisebbségi tulajdonossal, az osztrák Bawaggal egyeztetett annak tízszázalékos pakettjéről. A kormány egyébként már a kilencven százalékot birtokló BayernLB-vel is tárgyalt, ám a felek nem tudtak megegyezni az árban. Az MKB Bank eredményei még a hazai átlagnál is gyengébbek. Az MKB-csoport 2010 első felében 52,4 milliárd forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Ebből a bank 31,5 milliárdos mínusszal vette ki a részét.
Róna Péter közgazdász úgy véli, hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni az MKB körül zajló eseményekből. A szakember szerint a tőkeemelés egyszerűen arra utal, hogy az MKB-nak nem volt elegendő tőkéje, és ezt a szerencsétlen állapotot a tulajdonosok orvosolni akarták. Róna Péter közölte: az elhibázott privatizáció eredményeképp a magyar bankrendszer nyolcvan százaléka külföldi kézben van, ezért az állam részéről ésszerűnek tűnhet az a szándék, hogy egy-két bank megvásárlásával javít a helyzeten. – Az állami tulajdonba kerülő pénzintézetek elsősorban a lakossági igények méltányos kielégítésére szolgálhatnának, jelenleg ugyanis egyedülállóan magasak a magyar árak a környező országokéhoz képest – jegyezte meg a szakember. Róna Péter szerint egy esetleges vevő számára további nehézséget okozhat, hogy a kiszemelt bankok jelenleg értékesebbnek tűnhetnek annál, mint amennyit valójában érnek. Ennek a szakember szerint az az egyik oka, hogy a fizetésképtelen adósok száma nagyobb annál, mint amit a bankok hivatalosan elismernek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.