Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 4.
Konferencia és megemlékezés a veszprémi székesegyházról. A veszprémi székesegyház korábbi barokk épületét báró Hornig Károly veszprémi püspök az egyházmegye 900 éves fennállásának évfordulójára, 1909-re kívánta átépíttetni neoromán stílusban. A munkálatok azonban az évfordulóra nem, csak egy évvel később, 1910-ben fejeződtek be. A centenárium alkalmából, 100 éve történt… címmel konferenciát, könyvbemutatót és kamarakiállítást tartanak Veszprémben. A konferencián a korábbi barokk székesegyház épületéről, az átépítés folyamatáról, a munkálatokról, az időközben előkerült korábbi (római és középkori) leletekről, az építkezést megörökítő Ádám Iván kanonokról, valamint a megrendelő Hornig Károly püspökről hallhatnak előadásokat az résztvevők. A konferencián való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet a Veszprém Megyei Levéltár honlapján (www.veml.hu) tehetnek meg az érdeklődők. A konferenciát követően mutatják be Nagy Károly székesegyházi kanonok-plébános Centenáriumi album című kötetét. Kiállítás is nyílik a Gizella Királyné Múzeum szerevezésében, amelyen többek között a székesegyház átépítésével kapcsolatos dokumentumokat lehet megtekinteni.
Helyszín: Agg Papok Háza (Veszprém, Vár utca 21.).
Időpont: 9 óra

Emlékezés Bertha Bulcsura. Az író születésének 75. évfordulójára emlékeznek Keszthelyen. Vendég Bertha Bulcsu özvegye, Nagy Franciska József Attila-díjas író. Köszöntőt mond: Kiss László Tibor, Balatongyörök polgármestere, közreműködnek a Festetics György Zeneiskola tanárai és növendékei. Bemutatják D. Nagy Imre A gyanakvó ember – Bertha Bulcsu élete című könyvét is.
Helyszín: Fejér György Városi Könyvtár (Keszthely, Zeppelin tér 3.).
Időpont:17 óra

A méregtelenítés. A mérgek keletkezése, szervezetbe való bejutása és a méregtelenítés címmel Wittmann István professzor tart előadást.
Helyszín: MTA Pécsi Akadémiai Bizottság székháza (Pécs, Jurisics Miklós utca 44.).
Időpont: 18 óra

Október 5.
Kalandozások Tibetben. Németh Norbert utazó kutatásának eredményeiről beszél.
Helyszín: ELTE Konfuciusz Intézet (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F).
Időpont: 18 óra

Október 6.
Színtani konferencia. Goethe természettudományos munkásságában a Színtan című műve hasonló jelentőséggel bír, mint irodalmi alkotásai közül a Faust. A budapesti Goethe Intézet a Magyar Goethe Társasággal és több magyar szervezettel, valamint neves művészekkel és tudósokkal együttműködve kiállításokkal, kísérletekkel, előadásokkal és beszélgetésekkel ünnepli a Színtan megjelenésének 200. évfordulóját. A bicentenáriumi konferencián a fénytan kutatói tartanak előadásokat többek között a következő témákban: Megvilágíthatnak-e a színek módszertani és episztemológiai problémákat? (Zemplén Gábor); Miről árulkodnak a színek elnevezései? (Kálmán László); A vizuális művészet befogadásáról (Illés Anikó); Preverbális színészlelés – ezek hatása a műbefogadásra (Simon Kata); A sötétség fénye – színkísérletek vakokkal (Madácsy István); Grafikus színvakság (Hornyik Sándor–Perenyei Mónika); Színelméletek az amerikai képzőművészetben a XX. század második felében (Lőrincz Viktor); A szürke hályog hatása Claude Monet festészetére (Végvári Zsófia); Paul Gauguin színhasználata (Krepárt Melinda); Színek a színházban – egy előadás elemzése a színhasználat felől (Szabó-Székely Ármin). Részletes információk a Goethe.de/ins/hu weboldalon olvashatók.
Helyszín: Goethe Intézet (1092 Budapest, Ráday utca 58.).
Időpont: 9 óra

Beszélgetés a könyv és az irodalom internetes helyzetéről. A kérdésről Elek Tibor, a Bárka című folyóirat főszerkesztője, Földes László, a Kossuth Kiadó képviselője, a Multimédia-pláza vezetője, Horváth Iván irodalomtörténész és Starcz Ákos, az eKönyv Magyarország Kft., Bookline.hu Nyrt. ügyvezetője beszélget. Moderátor: Kőrössi P. József.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 17 óra

Nemzetállamok az Európai Unióban. Jogrendszerek elmélete és az érdekérvényesítés gyakorlata címmel Mohi Csaba, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára beszél az Európai Unió és a nemzetállamok kapcsolatáról.
Helyszín: Magyarok Háza, Bartók terem (1052 Budapest, Semmelweis utca 1–3.).
Időpont: 17 óra

Új fények a csillagászatban. Éppen idén ötven éve hozták létre kutatók az első lézert. Az azóta eltelt fél évszázadban a lézerek felhasználási lehetőségei folyamatosan növekedtek, a csillagászatban is. Fülöp József, a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetének tudományos munkatársa példákkal mutatja be a lézerek csillagászati vonatkozású alkalmazásait a kozmológiától a légkör vizsgálatán keresztül az atomfizikáig.
Helyszín: Dominikánus Ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 18 óra

Szabadegyetem az életvezetésről. A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola szabadegyetemet indít Az életvezetés etikája címmel. Az előadó Papp Miklós görög katolikus lelkész, a Sapientia főiskola morálteológia tanszékének vezetője, aki az első alkalommal az életvezetés fontosságáról, az élet alapvető irányításáról beszél.
Helyszín: a belvárosi ferences templom Szent Ferenc terme (1053 Budapest, Ferenciek tere 9.).
Időpont: 18 óra

A megismerkedéstől a családalapításig. A házasságra felkészítő sorozat következő találkozóján Pálhegyi Ferenc pszichológus-családgondozó A másik ember címmel tart előadást.
Helyszín: Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola (1052 Budapest, Piarista köz 1.).
Időpont: 19 óra

Október 7.

A torinói lepel. Tamási József szolnoki plébános tart előadást a torinói lepelről a lepel művészi másolatát felhasználva.
Helyszín: Damjanich János Múzeum (Szolnok, Kossuth tér 4.).
Időpont: 16 óra

A történeti alkotmány időszerűsége. A kérdésről Zétényi Zsolt ügyvéd-jogvédő tart előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezésében.
Helyszín: vizafogói Szent Márton-plébánia (1139 Budapest, Váci út 91/b).
Időpont: 18 óra

Október 7–8.
Klasszikus kommunizmus. A Terror Háza Múzeum nemzetközi konferenciát rendez Klasszikus kommunizmus, 1917–1990 címmel. Előadást tart többek között Schmidt Mária (A kommunizmus természete), Norman Stone (Gorbacsov – az utolsó „hasznos idióta”), Stark Tamás (Kényszermunka Közép-Európában, 1944–1945), Hubertus Knabe (Rosa Luxemburgtól Erich Honeckerig), Anne Applebaum (A háború után, 1945–1950), Markó György (Életutak az ÁVH kötelékében), M. Kiss Sándor (Ellenállás – megtorlás), Karol Sauerland (Bal-jobb csapda), Stella Szonja (Magyar sors Jugoszláviában, 1943–1980), Horváth Miklós (Magyarország az internacionalizmus szolgálatában, 1948–1991), Máthé Áron („Zöld bolsevizmus”).
Helyszín: Terror Háza Múzeum (1062 Budapest, Andrássy út 60.).
Időpont: 10 óra

Október 8.
A családkutatás új lehetőségei napjainkban. A meghívott előadók a levéltári kutatások, a fényképek, a családtörténeti kutatás irodalmának szerepéről beszélnek. Szó lesz a családkutatás közművelődési hasznosságáról, a módszertani segédletekről és a világháló használatáról is. A részletekről bővebben az EKMK.hu weboldalon lehet olvasni.
Helyszín: Eötvös Károly Megyei Könyvtár (Veszprém, Komakút tér 3.).
Időpont: 10 óra

Művészet és pszichoanalízis. A Ferenczi Sándor Egyesület, a József Attila Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös műhelybeszélgetés-sorozatának következő találkozóján Varga Zsuzsanna pszichoanalitikus Niccolo Paganini, a „kiválasztott”: az ördögített/istenített komponista és hegedűművész címmel tart előadást. Az ezt követő beszélgetést Valachi Anna irodalomtörténész vezeti.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 18 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.