Jól fizetett a magyar hitelpiac

Nem alakult ki árverseny a bankok között a válság előtt, hiszen nem is volt értelme árakról beszélni, a bankok ugyanis bármikor módosíthatták a kamatokat – hangzott el egy tegnapi, hitelezésről szóló konferencián. Az ügyfelek tanácstalanok voltak, hiszen nem lehetett összehasonlítani a kölcsönöket.

Csécsi László
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem alakulhatott ki rendes árverseny a Magyarországon működő bankok között a válság előtt, mivel az ügyfelek nem is láthatták át igazán a hitelek költségeit – hangzott el tegnap a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett Fogyasztók a hitelpiacon: Viselkedés és szabályozás című konferencián. Kováts Surd, a Gazdasági Versenyhivatal szakértője szerint nem volt igazi tétje a pénzintézetek közötti rivalizálásnak, hiszen miután az ügyfél aláírta a szerződést, bármikor megváltoztathatták a kamatokat. Az is a valódi verseny hiányára utal, hogy a hitelbumm idején körülbelül ötven társaság nyújtott hiteleket Magyarországon. A szám nagysága Kováts Surd szerint azt jelzi, hogy a hitelnyújtók számára nagyon jól jövedelmezett a magyar piac, még azok a kisebb cégek is meg tudtak élni, amelyeket egy erős árverseny esetén kiszorítanának a nagyobb társaságok.
A szakértő szerint az átláthatatlanságra vezethető vissza az is, hogy hatalmasra duzzadt a hitelközvetítők szerepe a hazai hitelezésben. Mivel a bankok ajánlatait szinte lehetetlen volt összehasonlítani, az emberek olyan ügynökökhöz fordultak, akik levették a vállukról a döntés terhét. A közvetítők persze nem abban voltak érdekeltek, hogy az ügyfél teherbíró képességének megfelelő termékeket ajánljanak, hanem abban, hogy minél nagyobb jutalékot tegyenek zsebre. Harmati László, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese szerint a közvetítők rendszerint a hitel összegének a 2-3 százalékát kapták meg jutalékként, de senki nem kérte számon rajtuk azt, hogy az általuk szerződtetett ügyfél tudja-e törleszteni a kölcsönét vagy sem. Ennek az állapotnak az lett a vége, hogy az ügynökök egyik banktól a másikhoz sétáltatták az adósokat, így többször is felvehették a jutalékot ugyanazon ügyfél után.
A devizahitelek térnyerése 2003-ban kezdődött, miután a szocialista vezetésű kormány megszüntette a kamattámogatott forinthiteleket, és a lakosság – érthető módon – a drága forinthitelek helyett az olcsóbb svájci frank kölcsönöket részesítette előnyben. – Az akkori, Járai Zsigmond vezette jegybank ugyan figyelmeztetett arra, hogy korlátozni kellene a külföldi fizetőeszközökben jegyzett kölcsönök ész nélküli forgalmazását, de a kormány nem látta értelmét a biztonsági lépéseknek – hangzott el a konferencián. Mindehhez hozzájárult az is, hogy a pénzintézetek szinte bármilyen indokkal emelhettek az áraikon. Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta: ma már nem az a probléma, hogy a bankok kedvükre drágíthatják a kölcsönöket, hanem hogy miközben a kockázataik és a költségeik csökkentek, ők mégsem viszik lejjebb az áraikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.