Jövő héten dönt a kormány az adócsomagról

Sajtóértesülések szerint a jövőre életbe lépő egykulcsos, 16 százalékos adórendszer nagy kedvezményeket nyújt majd a gyermeket nevelőknek, a szuperbruttósítástól azonban csak 2013 elején szabadulunk meg. A hivatalos bejelentésre jövő hétig kell várni.

Munkatársunktól
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő szerdán kerül a kormány elé a 2011-es adócsomag, ezt követően pedig az Országgyűlés tárgyal majd a javaslatról – közölte tegnap a kormányszóvivő. Nagy Anna elmondta azt is, hogy már folyik a jövő évi adószabályok közigazgatási vitája, a tervezett változtatásokról azonban részleteket nem árult el. Az Index ugyanakkor tudni véli, mi kerül majd az adócsomagba.
Az internetes lap tegnap azt közölte: a kormány hároméves köztehercsökkentésről döntött. Eszerint jövőre életbe lép az egykulcsos, 16 százalékos, családokat támogató adórendszer, ám 2011-ben még a mostani formájában marad a szuperbruttósítás. A legfontosabb újdonságnak a gyermekek után járó adókedvezmények szabályai nevezhetők. Az Index úgy tudja, hogy jövőre az első és a második gyermek után is jár majd enyhítés, szám szerint gyermekenként havi nyolc–tízezer forint. Akik pedig legalább három gyereket nevelnek, azoknak az adója gyermekenként havi 15–20 ezer forinttal csökken. A változtatás a mostani szabályok tükrében jelentősnek tűnik: pillanatnyilag a három vagy több gyermeket nevelőknek jár csak adókedvezmény, gyermekenként havonta négyezer forint.
Az elektronikus lap értesülése szerint a kisebb keresetűek közterhét enyhítő adójóváírás megmarad, a lehetőséget csekély mértékben korlátozza a kormány. Ezzel párhuzamosan viszont nagyjából öt százalékkal emelkedik a minimálbér. Feltételezések szerint a legalacsonyabb kereset jövőre megközelíti, de nem haladja meg a nyolcvanezer forintot. További lényeges változás, hogy a nyugdíjat, a gyest és az ösztöndíjat a következőkben nem kell figyelembe venni az adó kiszámításánál.
A kormány több év alatt kívánja megszüntetni a személyi jövedelemadó alapjának Oszkó Péter nevéhez köthető kiszámítási módját, az úgynevezett szuperbruttósítást. E megoldás lényege, hogy a bruttó bért meg kell szorozni 1,27-tel, s az így kapott érték alapján számítandó ki az adó. A szuperbruttó megszüntetése komoly adócsökkentést jelent, hiszen kisebb összeg után kell adót fizetni. Jövőre a szuperbruttó változatlan formában marad fenn, a szorzó 2012-ben 1,135-re csökken, a módszernek 2013-ban mondhatunk végleg búcsút.
A jövőre életbe lépő szabályok nagyarányú adócsökkentést jelentenek. Számítások szerint a jelenleg érvényben lévő, 32 százalékos felső kulcs megszüntetésével 250 milliárd forintnyi adóbevételről mond le az állam. A mostani alsó kulcs 17 százalékos, annak egyszázalékos mérséklése 150 milliárdot hagy a közterhek viselésében eddig is részt vevők zsebében. A gyermekek után járó adókedvezmények pedig legalább százmilliárdot tesznek ki. Összességében tehát 500 milliárd forintos közteherenyhítésről beszélhetünk. Az Index szerint ezt az összeget részben a cigaretta és az alkohol jövedéki adójának emelése fedezheti, emellett a kormány 2011-ben is beszedi az energiaszektorra kivetett, Robin Hood-adónak nevezett közterhet, és külön elvonásra kell számítaniuk a távközlési cégeknek is. Ezenkívül szükségesnek mutatkozik az állami kiadások több száz milliárdos kurtítása.
– Ha lehet hinni a kiszivárgott információknak, jövőre óriásiak lesznek a gyermekek után járó adókedvezmények – mondta lapunknak Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adóhivatal korábbi elnökhelyettese ugyanakkor közölte, a népességfogyás megállításához, visszafordításához az adórendszer csak az egyik tényező, egyebek mellett szükséges az óvodák, bölcsődék férőhelyeinek bővítése. A szakember szerint a 16 százalékos szisztéma a közepes és a nagyobb jövedelemosztályba tartozóknak érdemi adócsökkentést jelent, az alacsonyabb bérűeknél a szuperbruttó megszűnése után marad érezhető summa. Vámosi-Nagy úgy látja, hogy a köztehermérséklés két ponton élénkítheti a gazdaságot. Egyrészt az állami elvonás mérséklődése miatt fokozódhat a belső kereslet és a lakossági megtakarítás. Másrészt jövőre béremelés nélkül is emelkedik sokak keresete, a munkáltatók így az elméletileg béremelésre szánt összeget másra is felhasználhatják. A szakember azzal zárta gondolatait, hogy a 16 százalékos adó bevezetése felkeltheti hazánk iránt a nemzetközi befektetők érdeklődését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.