Kijev visszatér az elnöki hatalomhoz

Székely Gergely
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új állomásához érkezett az Ukrajnában zajló hatalmi harc. Az alkotmánybíróság napokon belül hatályon kívül helyezheti azt a 2004 decemberében jóváhagyott, politikai reformként ismert alkotmánymódosítást, amely az elnöki-parlamenti köztársaságból parlamenti-elnöki köztársasággá változtatta Ukrajnát. Az előterjesztést benyújtó koalíció szerint egy pozitív döntés esetén a bíróság visszaállítja a törvényességet, az ellenzéki erők szerint viszont az elnöki hatalom visszaállításával a „régiósok” az autokratizmus kialakítására törekednek.
A jelenlegi konfliktus alapjait 2004. december 8-án tartott soron kívüli ülésén rakta le a parlament, amikor is egy csomagban fogadta el az elnökválasztás megismételt második fordulója lebonyolításának időpontját és hagyta jóvá az alkotmánymódosítást, így akadályozva meg azt, hogy a narancsos forradalom békés megmozdulásai fegyveres szembenállássá fajuljanak. Csakhogy a politikai reformként emlegetett alkotmánymódosítással, amely az elnöki jogkörök lefaragására, illetve a parlament és a kormányfő hatalmának erősítésére irányult, a törvényhozás nem csupán a hatalmi ágak jogköreinek szétválasztását nem tette világossá és egyértelművé, hanem az alkotmány számos cikkelyét is megsértette. Az ország alaptörvényének módosításait ugyanis csak azt követően szavazhatja meg a parlament, miután azok már átestek az alkotmánybíróság kontrollvizsgálatán, ami az akkori nagy kapkodásban nem történt meg.
Az előző hatalom ugyan két alkalommal is kísérletet tett arra, hogy a törvénymódosításokat hatályon kívül helyeztesse, de próbálkozásai nem jártak sikerrel. 2008-ban az alkotmánybíróság ugyan megállapította, hogy az akkori módosításokat az alaptörvény megsértésével vitték végbe, de ezzel együtt kimondta azt is, hogy miután a 2004-ben elfogadott 2222-es számú törvény időközben az alkotmány elidegeníthetetlen részévé vált, annak megváltoztatására a testület nincs felhatalmazva.
Azóta azonban nemcsak a hatalom, hanem az alkotmánybíróság személyi összetétele is megváltozott, s így ma elemzők szerint a taláros testület döntését a kérdésben eleve borítékolni lehet. A Régiók Pártja időben gondoskodott arról, hogy a bírói testület vele szemben kevésbé lojális tagjait a sajátjaira, azaz doneckiekre cserélje. Az pedig már csupán hab a tortán, hogy Anatolij Golovin személyében maga az elnök is donecki. S a végső határozatra is csak azért kell még feltehetőleg néhány napot várni, mivel annak szövegezését a testület tagjai még nem kapták meg. Az általában mindig jól informáltak például azt is biztosra veszik, hogy a taláros testület tagjai, néhányukat leszámítva természetesen, igazán nem sokat törődnek azzal, hogy egy-egy döntésükkel folt eshet a tisztességükön, írja a kijevi Zerkalo Nyegyeli hetilap elemzője, hozzáfűzve, hogy ők már a mai kor emberei, akik nagyon jól tudják, hogy manapság a könnyű és célszerű döntések, meg a könnyen jött pénzek ideje járja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.