Kipusztult a Marcal élővilága

Halpusztulás jeleit észlelték katasztrófavédők a Duna főágában is, valamint a Mosoni-Duna és a Rába torkolatánál tegnap

Munkatársainktól
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kolontáron is átfolyó Torna-patak, valamint a Marcal folyó teljes élővilága pedig kipusztult a hétfő délután történt ökológiai és ipari katasztrófa következtében. A bécsi székhelyű Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság (IKSD) főigazgatója, Philip Weller ugyanakkor kifejtette, a magyarországi iszapömlésnek összességében csak csekély hatása lesz a Dunára.
Orbán Viktor is a katasztrófa sújtotta térségbe látogatott. Közölte, nem látja értelmét annak, hogy a legsúlyosabban szennyezett helyeken helyreállítsák az épületeket. A kormányfő a helyszínen ígéretet tett arra, hogy minden segítséget megad a teljes kárelhárításhoz, s hozzátette: beszélni fog több idehaza és külföldön élő gazdag magyarral is, hogy hozzanak létre egy segélyalapot a károsultak megsegítésére.
Az akadálymentesítési munkálatok után egyébként elkezdődött a faluban a helyreállítás is: a házakat nagynyomású forró vízzel takarítják. Egybehangzó vélemények szerint a szennyezett talaj felső rétegének teljes cseréje nélkül elképzelhetetlen a normális élet feltételeinek megteremtése. Kolontár Tornán túli, vagyis a zagytározóhoz közelebb eső része viszont menthetetlennek látszik, ezt a helyiek is megerősítették.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. tegnap sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy első – „jobbára szakmai kérdésekre fókuszáló” – közleményeik sokak számára érzéketlennek tűnhettek.
Részletek a 2., 3.,
vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.