Laborc bíróság előtt az UD-ügyben

Swendt Pál
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Laborc Sándor alperesnek, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójának meghallgatásával folytatta tegnap a Fővárosi Bíróság az a személyiségi jogi pert, amelyet a lehallgatási botrányba kevert UD Zrt. indított az azóta nyugállományba vonult tábornok ellen. A biztonsági cég azért fordult bírósághoz, mert álláspontjuk szerint Laborc Sándor 2008 őszén olyan tartalmú feljelentést tett a cég ellen, mellyel megsértette a zrt. mint jogi személy személyiségi jogait és ellehetetlenítette a működésüket. A felperes azt is kifogásolta, hogy az akkori főigazgató a sajtó nyilvánossága előtt az UD elleni nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntető határozatot követően olyan tartalmú nyilatkozatokat tett, amellyel azt a látszatot keltette, mintha a cég bizonyíthatóan elkövette volna a feljelentésében foglaltakat. Laborc tegnap visszautasította, hogy politikai célból jelentette fel a biztonsági céget, és az állította, hogy az eljárás során sok olyan bizonyíték keletkezett, amely alátámasztja akkori nyilatkozatait. A tábornok arra hivatkozott, hogy több olyan, telefonlehallgatásból származó hangfelvétel létezik, ami alátámasztja a feljelentésében foglaltakat, azonban ezeket – mint azt az eljárás bírája elmondta – a polgári titkosszolgálatok a szigorúan titkos minősítés fennállása miatt nem adták át a bíróságnak.
Ismert: Laborc lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt tett feljelentést, a nyomozó hatóság 2009 nyarán bűncselekmények hiányában megszüntette a vizsgálatot. A főigazgató panasszal élt a határozat miatt, azonban kifogásait a Fővárosi Főügyészség elutasította. Az UD keresetében a jogsértés megállapítását, az attól való eltiltást, elégtétel adását és kétmillió forint kártérítés megfizetését kérte. A polgári peres eljárás folytatását a bíróság 2011. március 8-ra napolta el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.