Magánmilíciák futószalagon

Barack Obama megválasztását követően egy év alatt harmadával nőtt az amerikai fegyveres milíciák száma – derült ki a Time hetilap felméréséből. Tavaly év végén az amerikai hatóságok már 127 kormányellenes csoportot tartottak számon. Motivációik azonban teljesen eltérők, a vallásos fanatizmustól a faji felsőbbrendűségig vagy a kis közösségek védelméig terjednek. A Szövetségi Nyomozó Iroda szerint ráadásul a magányos, szinte észrevehetetlen merénylők kiszűrése sokkal nehezebb, gyakran pedig a vakszerencsének köszönhetik lelepleződésüket.

Balogh Roland
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétezer-tizennégyet írunk; mozlim terroristák lepték el Michigant, Illinois-t, Indianát és Ohiót; a jelenlegi fehér házi adminisztráció mozlimbarát, és arra szólította fel az amerikai hadsereget, hogy hagyják békén ezeket az iszlamista csoportokat. Ez nem egy közeljövőben játszódó új számítógépes játék bevezetője, hanem az Ohiói Védelmi Hadsereg (ODF) elevezésű milícia idei augusztusi fiktív elemekre épülő, ám nagyon valóságos magánhadgyakorlatának a kerettörténete. Az Egyesült Államokban ráadásul számtalan ilyen, a háromszáz fős ohiói csoporthoz hasonló magánszervezet működik – derült ki az amerikai Time hetilap fél évig tartó nyomozását követően. Gyakorlatoznak, kőkemény – a különleges alakulatokhoz hasonló – taktikai fegyelemmel működő osztagokban készülnek fel valósnak vélt eseményekre. Az ODF legutóbbi hadgyakorlatát az ohiói Zanesville település melletti, elhagyatott roseville-i állami börtönben tartotta. A tagok egyébként nemcsak mozlim radikálisok ellen készülnek, hanem délről betörő mexikói drogbandák ellen, vagy például nukleáris csapás utáni védekezésre.
A Szövetségi Nyomozó Iroda szerint a probléma abban rejlik, hogy sosem lehet tudni, meddig terjed a nagyon gyakran a patriotizmusból fakadó önvédelem és az önbíráskodás határa. Különösen igaz ez a déli határt védő, vagy egy kertvárosban, kistelepülésen megalakuló fegyveres egylet esetében. A magánmilíciák többsége ugyanis azért alakult, mert tagjai úgy érzik, az állam nem fordít rájuk elég figyelmet, kvázi megvédeni sem igen tudja őket. Emellett az erős csapatszellem is vonzza a belépőket, ami különösen a gyakorlatozás közben érződik igazán.
„A milíciák esetében egyébként mérhető az úgynevezett Obama-faktor, azaz megválasztását követően megnőtt a főleg az idegengyűlöletre, a kívülről érkező behatolók elleni védelemre, így a támadás erejére építő csoportok száma, illetve mind több a magányos, épp ezért észrevehetetlen potenciális merénylő” – állítja több névtelenül nyilatkozó szövetségi ügynök is. Jó példa erre James Cummings esete, aki egyszerű háztartási szerekből, valamint például egy nukleáris hasadóanyagot is áruló michigani vállalattól interneten rendelt urániumból akart robbanószerkezetet készíteni. A cég a kívánt tételt korábban eladta az amerikai belbiztonsági szolgálatnak, így értesítették a férfit, hogy az urániumot már nem tudják leszállítani. A 29 éves férfit, hogy ne tudjon bármit is elkövetni, végül felesége lőtte le saját otthonukban, akit a bíróság felmentett az emberölés vádja alól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.