Megosztották a fizikai Nobel-díjat

A kétdimenziós grafénnal végzett előremutató kísérleteiért idén két orosz származású, Nagy-Britanniában dolgozó tudós kapja a fizikai Nobel-díjat – döntött tegnap a Svéd Királyi Tudományos Akadémia illetékes bizottsága. Az anyag különlegessége, hogy átlátszósága mellett mégis annyira tömör, hogy a legkisebb gázatom se képes áthatolni rajta.

MN-összeállítás
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andre Geim és Konstantin (Kostya) Novoselov Nagy-Britanniában, a Manchesteri Egyetemen dolgozó orosz származású tudósoknak ítélték oda megosztva az idei fizikai Nobel-díjat – jelentették be tegnap Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémián. Az illetékes bizottság indokolása szerint a két tudós a kétdimenziós grafénra (egyetlen atom vastagságú grafitréteg, kétdimenziós szénatomrács) vonatkozó előremutató kísérleteiért érdemelte ki az elismerést – tudta meg a távirati iroda. Mint azt korábban megírtuk, a díjjal 10 millió svéd korona (295 millió forint) jár együtt.
Geim és Novoselov megmutatta, hogy a szén extrém vékony – csupán egyatomnyi – rétegben a kvantumfizika világából származó kivételes tulajdonságokkal bír. Mivel a grafén átlátszó és jó vezető, ezért alkalmas átlátszó érintőképernyők, fénypanelek és talán még napelemek gyártására is. Az anyag különlegessége, hogy átlátszósága mellett mégis annyira tömör, hogy a legkisebb gázatom sem képes áthatolni rajta. Az elektromosságot csaknem olyan jól vezeti, mint a réz. A svéd akadémiai bizottság úgy véli, hogy a grafénnal végzett kísérletek új anyag, valamint innovatív elektronikai termékek kifejlesztéséhez vezethetnek.
A kutatópáros a kísérletekhez közönséges ceruzabélhez hasonló grafitdarabkából állította elő a szupervékony anyagot. Ragadós szalagot használtak arra, hogy egyatomnyi réteget nyújtsanak az anyagból. A bizottság külön kiemelte azt a játékosságot, amely a tudósok fizikai problémákhoz való hozzáállását jellemzi. Az 51 éves Geim holland–, míg a 36 éves Novoselov brit–orosz kettős állampolgárságú. Jelenleg mindketten a Manchesteri Egyetemen tevékenykednek, karrierjüket a fizika tudományterületén Oroszországban kezdték. A bejelentés után tegnap Stockholmból telefonon hívták fel Geimet, aki a jelen lévő újságíróknak elmondta, hogy megdöbbentette a hír, de azt tervezi, hogy a beszélgetés után visszatér szokásos keddi tevékenységéhez.
Több egyéb díj mellett André Geim 2000-ben – akkor éppen a Nijmegeni Egyetem munkatársaként – Michael Berryvel (Bristoli Egyetem) együtt elnyerte a Nobel-díj paródiájaként számon tartott Ig Nobel-díjat fizika kategóriában. Az értelmetlen felfedezéseket, használhatatlan találmányokat jutalmazó elismerést egy béka mágneses térben való lebegtetéséért érdemelték ki a tudósok.
Az igazi Nobel-díjat eddig három magyar származású tudós vehette át fizika kategóriában. Lénárd Fülöp 1905-ben, Wigner Jenő 1963-ban, Gábor Dénes pedig 1971-ben kapta meg az érmét és a vele járó pénzjutalmat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.