Megszorítják a brit hadsereget

A második világháború óta eltelt évtizedek legradikálisabb nagy-britanniai költségvetési takarékossági csomagját jelentette be tegnap George Osborne pénzügyminiszter. A legkeservesebb intézkedések lényegéről már korábban értesülhetett a közvélemény, és a kormány sosem tagadta, hogy intézkedései fájdalmasak lesznek.

Jotischky László
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legelsősorban a katonai költségvetés drákói megszorításai kerültek a nyilvánosság elé. Ezek részleteit már kedden nyilvánosságra hozták, és közzétételüket megelőzték a fegyveres erők vezetőinek hangos panaszai. A közvéleményt általában nem keseríti el a honvédelmi kiadások megnyirbálása, de azért azt sokan furcsállják, hogy Nagy-Britannia olyan új repülőgép-hordozó hajót épít milliárdos nagyságrendű ráfordítással, amely működésének első évtizedében nem fog repülőgépet hordozni, csak helikoptereket, mert a költségvetésből nem futja új, korszerű gépekre. A katonai kiadások racionalizálását egyébként stratégiai indoklással is magyarázzák: az országot nem katonai nagyhatalmak fenyegetik, hanem sokkal inkább terroristák, akik ellen nem lehet csatahajót bevetni, és Nagy-Britanniának aligha kell a belátható jövőben európai vagy amerikai szövetségesei nélkül külső ellenséggel felvenni a harcot. Ennek ellenére sokan felteszik a kérdést, hogy miért kell a legcsekélyebb megszorítás nélkül folytatni külföldi országok segélyezését, amikor az Egyesült Királyság egyre kevésbé képes megvédeni magát.
Amikor tegnap George Osborne pénzügyminiszter kifejtette a takarékossági program részleteit, a kibontakozó kép elég siralmas volt. A konzervatív–liberális demokrata kormánykoalíció mélységesen eladósodott gazdaságot örökölt elődjétől – ezt a Munkáspárt sem tagadja. A különbség csak az, hogy az ellenzék lassabban, fokozatosan akart takarékoskodni, míg a kormány azt mondja, hogy így egy-két nemzedéket kényszerít törlesztésre. Csakhogy a gyors visszafizetés évi hétmilliárd fontot farag le a szociális juttatásokból, és a kormány saját számításai szerint ez közel félmillió közalkalmazott állásába kerül. Amint gazdasági szakértők rámutatnak, egyáltalán nem biztos, hogy a munkanélkülivé vált közalkalmazottakat a magánszektor fel tudja venni. Ezt az is kétségessé teszi, hogy hat évvel előre hozták a nyugdíjkorhatár felemelését 66 évre. Közben csökkentik az önkormányzatok támogatását, és kevesebbet fognak költeni szociálislakás-építésre is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.