Merkel: Megbukott a multikulti modellje

<p>Végleges búcsút vettek a multikulturális társadalom modelljétől a német kormánykoalíciót domináló konzervatív pártok a kereszténydemokraták ifjúsági szervezetének Potsdamban lezajlott rendezvényén. Kemény beszédében Angela Merkel kijelentette, megbukott Németországban az az elképzelés, hogy a különböző kultúrák harmonikusan élhetnek egymás mellett. A kancellár egyúttal aláhúzta: elkötelezték magukat a keresztényi emberkép mellett, náluk nincs helye annak, aki ezt nem hajlandó elfogadni, ám az elmúlt harminc-negyven év hibáit nem lehet gyorsan korrigálni. A kereszténydemokraták (CDU) elnöke szerint Németország ugyanakkor a képzett munkaerő hiányával küzd, így nem lehet meg a bevándorlók nélkül, de azoknak be kell illeszkedniük, magukévá kell tenniük a német kultúrát és annak értékeit.</p>

Stefan Lázár
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Halott a multikulti eszméje – hangoztatta Horst Seehofer, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke is. A bajor tartományi miniszterelnök szerint Németország nem lehet a világ szociális menedéke. Ezzel gyakorlatilag a legfelső szinten is pontot tettek a szociáldemokrata Thilo Sarrazin mozlim bevándorlókat élesen bíráló kijelentései miatti országos vitára.
*
A Sarrazin mozlim kisebbséget kritizáló könyve után kipattant társadalmi vita két síkra terelte az integráció kérdését. Egyik oldalon a már itt élő mozlimok nyelvtudásának és beilleszkedési hajlamának problematikájára, másrészt pedig a jövőbeli bevándorlás feltételeire, esetleges korlátaira.
Az égető kérdések tényét alátámasztandó a CDU utánpótlás-szervezetének tagjai tapsviharral nyugtázták Horst Seehofer hétvégi megállapítását, hogy Németország a keresztényi értékekhez igazodik, amelyek egyben megszabják a mindennapi életet is. A CSU-elnök szerint nyelvtudás nélkül nem valósítható meg az integráció, és a gyerekek némettudását már az iskoláztatás előtt ellenőrizni kell. A német belügyminisztérium a tartományi tárcákkal közösen igyekszik kidolgozni azokat a szankciókat, amelyekkel szigorítani lehet az integrációt elutasítók elleni eljárást, a bevándorló kisebbségre kiszabott, kötelező juttatások megtagadását. Az idevágó előírások megkerülésének büntetését a múltban ugyanis nem vették elég szigorúan.
A multikulti társadalom életképességének elutasítása egyben azt is jelenti, kezdenek leszámolni az elmúlt negyven év egyik meghatározó jelenségével. A német gazdasági csoda időszakában ugyanis az NSZK-nak munkaerőre volt szüksége, ezért indult meg a külföldi vendégmunkások bevándorlása. A globális válságot követően azonban érezhető váltás történt a migrációs politikában, és a korábbi mennyiségi bevándorlást a minőségi munkaerő alkalmazása váltotta fel. A német ipari és kereskedelmi kamara például több mint négyszázezer magasan képzett munkavállaló hiányára hívja fel a figyelmet. Amenynyiben a mérnökök, mesteremberek és szakmunkások, természettudósok hiányát nem sikerül orvosolni, úgy a gazdasági fellendülés egy százalékkal csökken, Németország vesztesége pedig évente huszonötmilliárd eurót tehet ki.
A magas szakmai képzettséggel és tudással rendelkező külföldi személyek alkalmazásának egyik legnagyobb akadálya adminisztratív jellegű, túl sokáig tart ugyanis diplomáik elismerésének a folyamata. A német kormánykoalíció liberálisai ezért olyan törvénytervezeten dolgoznak, amely hat hónapban maximalizálná a bevándorlást kérelmező személyek szakmai felkészültségét igazoló papírok ellenőrzését és elfogadását. A törvény 2011 tavaszán lépne életbe. Jürgen Trittin, az ellenzéki Zöldek parlamenti frakcióvezetője megbízható perspektívát követel a német állampolgárság gyors megadásának az érdekében, és túl magasnak tartja azt a bérezési kvótát, amely évi hatvanhatezer eurót biztosító munkakört helyez kilátásba a külföldi szakembernek. – Az összeget negyvenezer euróra kellene csökkenteni – hangoztatta Trittin. Guido Westerwelle liberális külügyminiszter nemzeti érdeknek nevezte a külföldi szakemberek bevándorlását, hozzátéve, jogos annak a kérdésnek a tisztázása, hogy kit akarnak befogadni.
Dieter Hundt elkerülhetetlennek tartja a külföldi szakemberek betelepülését, akikre a német gazdasági életnek feltétlenül szüksége lenne. – Könnyíteni kell a jól képzettek bevándorlásának feltételein. A migrációs politikának viszont arra kell irányulnia, hogy elejét vegye a szociális rendszer további terhelésének – véli a német munkaadók szövetségének elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.