Munkahelyteremtés Veres módra

Veres János szocialista országgyűlési képviselő pénzügyminisztersége idején szinte elöntötték a választási körzetét az állami támogatások. A szocialisták most ezzel kampányolnak, pedig a források egy jelentős része olyan beruházásokra ment el, amelyek nem vagy csak részben valósultak meg, miközben a befektetők százmilliókat tehettek zsebre munkahelyteremtés címén.

Munkatársunktól
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lecsupaszított zászlótartó rudakon csapkodja a drótokat a szél a Nyírbátori Tésztaipari Kft. új üzemcsarnoka előtt. Valaha a Coloplast nevű dán cég zászlója lengett itt, miközben az épületben néhány betanított munkás bütykölt műanyag gyógyászati segédeszközökkel. A csarnokot a külföldi társaság a hivatalos közlések szerint azért bérelte ki milliókért a tésztagyártól, mert muszáj volt elkezdeniük a csomagolást.
Tóth Imre nyírbátori fideszes polgármesterjelölt szerint azonban más oka lehet a bérlésnek. A dánoknak ugyanis ekkoriban már megépült egy üzemük Tatabányán, vagyis a csomagolás, illetve a munkák betanításának nagy része ott folyt, és, mint mondja, a nyírbátori tésztagyárban csak látszatmunkákat végezhettek. A tésztagyár tulajdonosa viszont nem más, mint Veres János szocialista országgyűlési képviselő, aki a Coloplast nyírbátori betelepülése idején pénzügyminiszter volt a második Gyurcsány-kormányban.
Azt persze határozottan cáfolta lapunknak a Coloplast és Veres János is, hogy ennek köze lenne a csarnok kibérléséhez.
*
Tóth Imre viszont elgondolkodtatónak tartja, hogy ezek után a Coloplast ötmilliárd forint európai uniós támogatást kapott az államtól Veres János pénzügyminisztersége idején üzemeinek fejlesztésére, munkahelyteremtésre pedig egyedi kormánydöntéssel 260 millió forintos vissza nem térítendő támogatást is nyújtottak a cégnek. A Coloplast tatabányai üzeme után a második magyarországi gyárát maga Gyurcsány Ferenc avatta fel 2007-ben Nyírbátorban. A rendezvényen az akkori kormányfő mellett pénzügyminisztere, Veres János is megjelent.
„Egészen véletlenül” ezt az épületet bérelte ki az a Bátor-Produkt Kft. is, amely később kábelkorbácsüzemet létesített a nyírbátori ipari parkban – emlékeztetett Tóth Imre. A cég vezetője egyébként korábban lapunknak is elismerte, hogy valóban felmerült a bérlés ötlete, de sokáig nem volt munka, amit Veres tésztagyárában el lehetett volna kezdeni. A kábelkorbácsüzem mindenesetre összesen négyszázmillió forint támogatást kapott az államtól, az ipari parkban pedig jelképes öszszegért juthatott hozzá az építési telekhez. Balla Jánosné MSZP-s polgármester pedig jelenleg azzal kampányol, hogy a beruházásokkal milyen sok munkahelyet teremtettek a környéken.
Tóth Imre szerint azonban ez a kampányfogás több mint felháborító. A Bátor-Produkt nyírbátori üzeme ugyanis csődbe ment, jelenleg üresen áll, és egy német repülőgép-alkatrészeket gyártó céggel kell tárgyalni a létesítmény átvételéről. A német befektetők azonban többek között banki vezetőkkel kénytelenek egyezkedni a felhalmozott tartozások miatt. Ráadásul, mint mondja, a Coloplast pedig azóta egyetlen épületet sem húzott fel, amióta Gyurcsány felavatta a vállalt beruházások első ütemét, jelenleg üresen állnak a telkek a dánok működő üzemegysége mellett. A vállalt munkahelyteremtésnek tehát csak egy töredéke teljesült, miközben a dánoknak a kapott milliárdos támogatás ellenében 2009 végére újabb üzemcsarnokot kellett volna építenie. Tóth Imre szerint még a megépült gyárba is részben máshonnan, esetenként hetven kilométerre Nyírbátortól hoztak dolgozókat.
Úgy tudjuk, a Coloplast a gazdasági válságra hivatkozva kért halasztást a vállalt építkezéseinek elhalasztására, miközben kötbért sem kell fizetnie. A beruházás második ütemét az új megállapodás szerint 2011-ig kell teljesítenie, és az időarányosan fizetendő támogatás összegét pedig 4,4 milliárd forintra csökkentették.
Érthetetlen a különleges eljárás, hiszen a Coloplast nem támogatja az önkormányzatot, a helyi rendezvényeket, a magyar egészségügyet, és a gyártott árucikkek nagy részét is külföldre exportálja – közölte Tóth Imre.
A fideszes polgármesterjelölt azt is aggályosnak tartja, hogy szerinte a Coloplast építkezésein olyan vállalkozók is részt vehettek, akik Veres János pénzügyminisztersége idején több államilag támogatott helyi beruházásban munkát kaptak. Közbeszerzés nélkül nyerhettek megbízást például a helyi fogorvosi rendelő építésében, amely 25 millió forintos európai uniós, illetve állami támogatásban részesült, de az önkormányzatot egymillió forintra megbüntették a beruházás kapcsán talált visszásságok miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.