Nagycsaládosok a környezetért

Új szakaszába lép október végén a Nagy család – kis lábnyom című civil kampány, amelynek célja, hogy környezettudatosabb életmódra nevelje a többgyermekes famíliákat. A program első, oktatási szakaszában körülbelül négyszáz család vett részt.

Nagy Áron
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második szakaszához érkezett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a GreenDependent (GD) nevű, egyebek mellett a környezetbarát megoldásokkal foglalkozó szervezet Nagy család – kis lábnyom című kampánya – jelentették be tegnap a szervezők. A tájékoztatón Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa üdvözölte az energiatakarékosságra ösztönző programot, majd természettudatos életvitelre biztatott.
A Nagy család – kis lábnyom kampány tavasszal kezdődött. Első lépéseként a NOE és a GD felelősei országszerte képzéseket tartottak körülbelül négyszáz család részvételével. Ebben a szakaszban bemutatták, hogy egy társadalom energiafogyasztását nem csupán az energiához kapcsolódó szokások befolyásolják, hanem az is, hogyan étkezünk, miként töltjük szabadidőnket. A program másik, jelentős állomása a most kezdődő, szintén országosan meghirdetett energiatakarékossági verseny, amelyre október végéig lehet jelentkezni a www.kislabnyom.hu oldalon. A megméretés fél éve alatt a résztvevőknek minden hónap elején le kell olvasniuk és az on-line karbonkalkulátorban feljegyezniük mérőóraállásaikat (elektromos áram, gáz, víz, gépkocsi), valamint kreatív, az egész család bevonását igénylő feladatokat kell megoldaniuk. A kampánnyal kifejezetten a nagycsaládosokat célozták meg, mert az összes szén-dioxid-kibocsátás 30 százaléka náluk keletkezik, valamint az összes energia 40 százalékát ők használják föl.
Érdemes megjegyezni, hogy a nemrég bemutatott Élő bolygó jelentés szerint hazánkban javult a lábnyommutató, amellyel a szakértők azt mérik, mennyire „használjuk túl” a Föld erőforrásait. Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója ugyanakkor lapunknak elmondta: örömre nincs okunk, hiszen globális szinten az emberiség 50 százalékkal több erőforrást használ, mint amennyit a természet regenerálni képes. Ismeretes, az ökológiai lábnyom olyan érték, amely területben fejezi ki az ember természetierőforrás-fogyasztását. A jelentés szerint minden egyes magyarra három hektár jut az 1,8 helyett, amit a Föld még ténylegesen képes lenne elviselni. Ez az érték korábban 3,5 volt hazánkban. A csökkenés azonban nem a környezettudatosság, hanem a mezőgazdaság teljesítményének változásában keresendő – vélekedett Figeczky Gábor. Hozzátette: a 2012-es jelentésben talán tovább javul hazánk besorolása, de ezt is inkább csak a gazdasági válság hatásának köszönhetjük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.