Nyugati hibák a lelkesedés közepette

Stefan Lázár
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyot alkotott az újraegyesített Németország – hangoztatta a napokban Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter. A húsz esztendővel ezelőtti események eszmei és gazdasági sikereinek hangoztatása mellett háttérbe szorul az a kérdés, mit lehetett volna okosabban csinálni.
Ezek közül az első helyen áll annak a lépésnek az elmulasztása, amely közelebb hozta volna egymáshoz a két országrész lakosságát: egy közös alkotmány létrehozása. Az NSZK 1949-ben életbe lépett alaptörvénye nyomatékosan figyelmeztetett annak ideiglenes jellegére. A keletnémet népi kamara azonban figyelmen kívül hagyta e lehetőség követelését, amikor 1990 áprilisában kimondta a belépést a nyugatnémet köztársaságba. Az „összenő, ami összetartozik” lelkesedés hangulatában elszalasztott alkalom vezet ahhoz a meglátáshoz, hogy a „wessik” gondnokság alá helyezték az „ossikat”.
Továbbra is vitatott annak a döntésnek a helyessége, hogy Bonn hajlandó volt eleget tenni a keleti polgárok figyelmeztetésének – „ha a márka nem jön hozzánk, mi megyünk a márkához” –, és bevezette a közös fizetőeszközt. Hiába utalt e lépés veszélyeire Karl Otto Pöhl, a szövetségi jegybank akkori elnöke. A Kohl-kormány fontosabbnak tartotta a volt NDK lakosságának megnyugtatását. A fizetéseket és nyugdíjakat 1990-től kezdve már nyugati márkában folyósították, és a takarékkönyvek tulajdonosai is örömmel könyvelhették el a „jómódú rokon” ajándékát. Az új tartományok számára kiábrándító következményekkel. Az ipari vállalkozások versenyképessége öszszeroppant, számtalan – a tervgazdálkodásra berendezkedett – cég nem tudta kifizetni a béreket, ugrásszerűen megemelkedett a munkanélküliség, fokozódott az elvándorlás. A keleti infrastruktúra elvitathatatlan kiépítése mellett továbbra is fennáll az „ossi-wessi ellentét” mind a munkanélküliség, mind a jövedelmek területén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.