Nyugdíjkasszák bajai

<p>Bár a Stabilitás Pénztárszövetség kijelentései szerint a magánnyugdíjpénztárak hozamai kifejezetten versenyképesek voltak az elmúlt években, a számok egészen mást mutatnak. A kaszszák többsége éppen csak fel tudta venni a versenyt a pénzromlással az elmúlt évtizedben. Hazai állampapírral sokkal jobban jártak volna az emberek.</p>

Csécsi László
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magánnyugdíj-pénztári tagoknak három-négy százalékos reálhozamról kellett lemondaniuk az elmúlt tíz évben a rendszer második pillére, a magánnyugdíjpénztárak bevezetése miatt – állítja Németh György nyugdíjszakértő. A szakember lapunknak elmondta: 2000 és 2009 között a pénztáraknak körülbelül a pénzromlásnak megfelelő hozamot sikerült produkálniuk, vagyis éppenhogy megőrizték a befizetett összegek reálértékét.
– Ha az emberek állampapírban tartották volna a nyugdíj-megtakarításaikat az ezredforduló óta, ma 3-4 százalékos reálhozammal lennének gazdagabbak – jegyezte meg Németh György. A szakember szerint a második pillér, vagyis a magánnyugdíj-pénztári rendszer bevezetése hibás döntés volt, a kaszszák ugyanis hozzájárulnak a gazdaság instabilitásához. Az állami nyugdíj megreformálása sokkal célravezetőbb lett volna, mint a ma is érvényben lévő vegyes – állami és magánnyugdíj-pénztári – rendszer bevezetése. További problémát jelent, hogy a kasszák kifejezetten drágán működnek.
A fenti állítás egybecseng Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnapi kijelentéseivel.
– Ma rosszul, drágán és pazarlóan működik Magyarországon a magánnyugdíj-pénztári rendszer, ráadásul kötelező is – jelentette ki a parlamentben a tárcavezető. – E szektor átlagosan évente 0,73 százalékos reálhozamot ért el a 3000 milliárd forintos kezelt vagyonnal, ami nagyon rossz eredmény – mondta a miniszter.
A kasszákat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség ugyanakkor egész másként értékeli a helyzetet. A szervezet közölte: a kasszák nemcsak megőrizték az elmúlt években az egyéni számlára befizetett megtakarítások reálértékét, hanem többségében az inflációt meghaladó mértékben gyarapították is azt. Épp ezért a szövetség nem érti, miért nevezte ki a kormányfő Selmeczi Gabriellát nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak.
Mint ismeretes, a kormány alapvető változtatásokat tervez. Szijjártó Péter kormányszóvivő nemrégiben közölte: azért van szükség a megbízott kinevezésére, hogy összehangolja azon tevékenységeket, amelyekkel a magyar emberek nyugdíjának biztonságát szavatolják, s elhárítják azon kockázatokat, amelyek a nyugdíjakra és a nyugdíjasokra azért leselkednek, mert a magánnyugdíjpénztárak válságba kerültek. Selmeczi Gabriella hangsúlyozta: mindenki szabadon dönthet majd arról, hogy viszszalép-e az állami rendszerbe, vagy marad a magánnyugdíjpénztárban. Közölte, készül egy javaslat, amelyet Matolcsy György miniszter két héten belül terjeszt a kormány elé. Eszerint a magánból az állami nyugdíjkasszába való átlépés esetén az állam el fogja ismerni az érintett befizető veszteségeit.
– Senkit nem érhet kár a jövőben – idézte a távirati iroda Selmeczi Gabriellát.
A miniszterelnöki megbízott azt is elmondta: vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mekkora a veszteség, illetve mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket. Emellett fontos feladatának tekinti, hogy folyamatosan konzultáljon a nemzetgazdasági tárca vezetőjével az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést megkönynyítő törvényről.

Korkedvezményért küzd a VDSZ. Tiltakozik a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) a magánnyugdíj-pénztári tagdíjak elvonása ellen, harcol a szolgálati időhöz kötött nyugdíjazásért – közölte az MTI. Székely Tamás, a VDSZ elnöke tegnap elmondta: a magánnyugdíj-pénztári tagdíjak átutalásának felfüggesztése alkotmányellenes, elfogadása esetén azt a VDSZ megtámadja az Alkotmánybíróságon. Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy az év végével megszűnik a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj, ami nagy hátrányt jelent a dolgozók számára. Hangsúlyozta: a folyamatos – megszakítás nélküli – munkarendben dolgozókat olyan egészségügyi hatások érik, amelyek az élettartamot megrövidítik, ezért fontos, hogy részesüljenek valamilyen korkedvezményben, amikor nyugdíjba mennek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.