Örökségünk, ezerkilencszázötvenhat

Szerencsés Károly
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokáig úgy tűnt, hogy 1956 az utolsó felröppenése volt annak az elementáris erőnek, amelyet lázadó nemzet képes kifejteni. Tapinthatóvá vált a feszültség, a nyomás, a mindent elsöprő akarat. Lehullottak az emberekről a béklyók, a félelem, a letargia, a megaláztatás bilincsei. S leomlik a nyílt terrorra épülő hatalom bástyája. Értjük-e ma azt a becsvágyat, amely gőg nélkül, a szabadsággal hódít? Vajon sikerül-e? Vagy maradnak a realitások?
Kiáltó forradalmunk kétszer győzött: 1956 és 1989 októberében. Szebben 1956-ban, mert szemben a realitásokkal. Hosszabb időre, zavaros vizeken is hajózva 1989-ben. De azt a felröppenő akaratot, nyomást a 33 éves diktatúra végnapjaiban is érezhettük. Mégsem volt elég egyik felbuzdulás sem, hogy újra tartósan büszke nemzetté válhassunk. Hosszú ideig úgy tűnt, erre már nincs is esély: egyetlen ügy sincs, amiért megnemesedhetnénk, s eldobhatnánk a széthúzás, szétesés, értékvesztés béklyóit. Az „ellenforradalmi” pitiánerségek bombasztikus ürességgel köszöntek vissza az elmúlt két évtizedben. A 301-es parcellához október 23-án szigorú időbeosztás szerint érkeztek a hamiskártyások, de az egykori forradalmárok ezen a napon nem szívesen mutatkoztak. Ők már előbb letették virágaikat egykori bajtársaik sírjára, hogy elkerüljék a kellemetlen találkozásokat.
Most, amikor már végzetes állapotba kerültünk, amikor Herder jóslata aktuálisabb, mint bármikor, most mégis történt valami. Protestáló lázadásból indult, de építő, magunkat mentő, a huszonnegyedik órában észhez térő gondolatokból táplálkozó akarat lett. Csak a forradalmak pillanataiban érezhető frissítő energia. Sorsfordító pillanat, amely elsöpri az útból a hamis szólamok hatalmát. 2010-ben a magyarság megmutatta, hogy képes nemzetként biztosítani a megújulásához szükséges energiát. Végső erőfeszítés volt ez, 1956 forradalmának átlényegülése. És üzenet is: ez a nép csak nemzetként boldogulhat a 21. században.
Az ebben való hit 1956-ban kilendítette, új pályára állította az országot. Addig csak keringett a nép akaratától és az ország adottságaitól idegen utópia körül. Tíz év alatt így vagy úgy beleszédült az is, aki híve volt a szocializmus építésének. Kiábrándult vagy belegyilkosodott. Október 23-a katartikus pillanat volt, kiszakadás, újjászületés. A szárnyalás rövid ideig tartott, de az érzés feledhetetlen volt. Ott lebegett a szocializmus konszolidációjának minden hamis pillanata fölött. Ami 2010-ben történt, a forradalom ilyen értelmű áttűnése is. Kiszakadás ismét az értelmetlen, pusztulásba vivő pályáról. Új pályára állás. Remélhetőleg sokkal hosszabb időre, mint 1956-ban. Meg kell kérdőjelezni az eddig alkalmazott képleteket, koordinátákat. Ki kell jelölni az új irányt. Evidenciákat kell megdönteni. A kísértéseknek ellent állni, a hamis tanácsokat elhárítani.
Ez történt a forradalom alatt 1956-ban. Akkor fegyverekre is szükség volt, vérrel kellett fizetni. A rendszerváltoztatás idején vérre nem volt szükség, de áldozatok mégis voltak. Ma talán ezek nélkül is sikerre vihető a megújulás. Ennyivel feltétlenül jobb a helyzet. A legfontosabb a szellemi megújulás. Sem a közgazdasági mutatók javulása, sem a pénzügyi egyensúly nem érhető el gyökeresen új szemlélet nélkül. Semmi sem olyan fontos a gyermekek növekedésekor, mint helyet és lehetőséget biztosítani a szellemre helyesen hatni tudó embereknek. Olyanoknak, akik képesek másként látni, gondolkodni, beszélni, mint a rögeszmés világ. Nehéz sors, miként a forradalmároké sem volt könnyű, ha túlélték a vihart.
1956 menekülő forradalom is volt. Nem annak indult, de a vereség menekülésre ösztönzött sokakat. Ebből az országból politikai vagy gazdasági okból bő évszázada menekülnek az emberek. Igaz, érkeztek is, mert – ahogy a levegőből – messziről még csak meglett volna, s vonzó is volt Magyarország. De tömegek mentek a „boldog békeidők” alatt is, kevesebben a két világháború között, többen 1945 után. Csaknem kétszázezren ’56-ot követően, a harminchárom év alatt is, és napjainkban ijesztően sokan, főleg fiatalok. A forradalom után a vereség, a kilátástalanság vitte az embereket. A 21. században nem ugyanez az érzés vezeti-e a fiatalokat idegenbe? A vereség a nagy fogyasztói „versenyben”. Ettől megszabadulni, beérni a szabadság és az értelmesen hasznos élet szépségével. Ezt is csak nemzeti elkötelezettséggel lehet.
A forradalom ötvennégy évvel ezelőtt természetes – bár múltunkhoz méltó – válasz volt az értelmetlen és elviselhetetlen szocialista kísérletre. De miként 1848/49-ben is, túl erősek voltak az eltérítő erők. Ebben a szovjet birodalmi érdek vitte a prímet, de kellett hozzá a második világháború utáni status quóval kiegyezett Nyugat érdektelensége is. Az eltérítő erők 1956-ban túlságosan erősek voltak. Megtalálták az árulókat is. Nem kétséges, hogy ilyen szándékok – gazdasági, politikai és katonai érdekek – ma is hatást gyakorolnak hazánkra. Kisállamiságunk Trianon óta kiszolgáltatott minket ezeknek a hatásoknak. Életünket befolyásoló tényező, hogy a mostani változásokkal szemben milyen erős eltérítő tényezők sorakoznak fel. Képesek leszünk-e ellenállni ennek a pénzügyi, gazdasági, politikai nyomásnak? Ez tényleg 1956 forradalmához méltó feladat, hiszen nem másról szól, mint a nemzet újjászületéséről, függetlenségéről és szabadságáról.
Életekkel kellett fizetni 1956-ban, míg végre Nagy Imre miniszterelnök is kimondta október 28-án, hogy nemzeti demokratikus megmozdulás történt, forradalom. Még több élet veszett oda november 4-e után. Harcokban, sortüzekben és bitófán is. A nemzeti demokrácia eszméje, mely vereséget szenvedett a harmincas évek végén és 1945–47-ben is, most utat tört magának. Szovjet tankok újra vereséget mértek rá. Sok évvel később, 1990-ben meglett volna az esély, de a sunyi eltérítő erők erősebbeknek bizonyultak. A rendszerváltoztatás után húsz évvel a magyar választók döntöttek: kerüljön végre a nemzeti demokrácia a politikai élet centrumába. Legyen nyilvánvaló, hogy a demokrácia nemzeti elkötelezettség nélkül puszta liberalizmus, megfojtja a magyarságot. De a nemzeti gondolat demokrácia nélkül éppolyan veszélyes, mint a puszta liberalizmus.
1956 és 2010 üzenete egyértelmű: valósuljon végre meg a nemzeti demokrácia Magyarországon. Most esély van erre. Az eltérítő erők már jelentkeznek. A válasz meglepő lesz számukra: több nemzeti elkötelezettség és több demokrácia. Végre ne korlátozza, hanem erősítse egyik a másikat.

A szerző történész, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.