Ránk is szabná új termékét az IMF

Egy úgynevezett elővigyázatossági hitelmegállapodás felől is tájékozódhat a magyar küldöttség ma kezdődő washingtoni látogatásán az IMF-nél – értesült lapunk. A Nemzetgazdasági Minisztériumban határozottan cáfolták, hogy ilyen tervek léteznének.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy elővigyázatossági hitelkeret előkészítése ügyében is tájékozódhat mai és holnapi washingtoni látogatásán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Simor András jegybankelnök – értesült lapunk. A tárcavezető és a Magyar Nemzeti Bank vezére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank közgyűlésén vesz részt két napon keresztül az Egyesült Államokban. Ennek a kölcsönszerződési megállapodástípusnak a létrehozásáról az IMF augusztus végén döntött. Az új terméket azoknak az országoknak dolgozta ki, amelyek gazdaságpolitikája megfelelő ugyan, azonban pénzügyi szempontból a korábbi évek rossz döntéseinek következtében sérülékenyek. Kevesebb kötöttséggel jár, mint a Magyarország által korábban aláírt készenléti hitelmegállapodás, feltételrendszerében is különbözik, illetve ez esetben a felülvizsgálat nem negyedévente, hanem félévente esedékes. Ugyanakkor nem ad akkora mozgásteret gazdasági téren egy országnak, mint a Lengyelország által igénybe vett – a gazdaságilag stabil partnereknek kidolgozott –, úgynevezett rugalmas hitelkeret. Az elővigyázatossági szerződésnek is vannak már ügyfelei: a hét közepén derült ki, hogy Románia erről köt megállapodást a valutaalappal.
– Az elővigyázatossági hitelkeret mindössze egy pénzügyi biztonsági hálót képezne az ország számára, ebből nem következne a kölcsön lehívása – magyarázta lapunk érdeklődésére Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Szerinte egy ilyen lépés azonnal nagymértékű forinterősödést hozna, akár 260-ra is visszaeshetne egy euró ára. A szakember további következményként említette, hogy radikálisan javulna az ország piaci megítélése, száz bázisponttal 160-180-ra csökkenne a kockázati felár, az állampapírok iránti kereslet pedig még a jelenleginél is magasabb szintre nőne, a befektetők kamatcsökkentést áraznának be, illetve Magyarország lekerülne a leminősítési figyelőlistáról.
Suppan Gergely szerint ezzel a megoldással nem csökkenne az ország gazdasági függetlensége, a kormány tehát megőrizné hitelességét, főleg, ha végül – akárcsak a készenléti megállapodás utolsó részleteihez – nem nyúl hozzá a pénzhez. – Határozottan az a benyomás alakult ki a piacon, hogy másfél hónappal ezelőtt az IMF pontosan Magyarország igényeire szabva alkotta meg az új pénzügyi konstrukciót – mutatott rá az elemző. Az IMF pénzére 2011-ben szakemberek egyöntetű véleménye szerint nem lesz szükségünk, a jövőre lejáró kétmilliárd eurónyi kötvény és ugyanekkora uniós tartozás is fedezhető kötvénykibocsátásokból. 2012–2013-tól nehezebb lesz a helyzet, ugyanis jóval magasabbak lesznek a törlesztési kötelezettségek. Az IMF-fel való megállapodást – mutatott rá Suppan – tehát semmi nem sürgeti.
Érdeklődésünkre a Nemzetgazdasági Minisztériumban határozottan cáfolták azt, hogy bármilyen hitelmegállapodási szerződésről tárgyalna Matolcsy György Washingtonban. A nemzetgazdasági miniszter és a miniszterelnök többször megerősítette, hogy Magyarország nem kíván új megállapodást kötni az IMF-fel, ebben nincs semmilyen változás – válaszolták lapunknak. A látogatáson – amelyen Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke is részt vesz – hivatalosan a korábbi szerződés teljesítéséről és Magyarország uniós elnökségéről egyeztet hazánk küldöttsége az október közepén Budapestre készülő IMF-delegáció vezetőivel. Matolcsy György továbbá megbeszéléseket folytat az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának vezetőivel is.

Személycserék a pénzintézeteknél. Oszkó Pétert Matolcsy György követi az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD) kormányzó tanácsában – jelent meg a Magyar Közlönyben. Az EBRD kormányzó tanácsában a helyettes kormányzó Mester Zoltán után Nyikos Györgyi lesz, az IBRD-nél pedig Katona Tamást Kármán András követi. A Nemzetközi Valutaalap kormányzó tanácsában Simor András utóda Matolcsy György lett, míg az IMF-nél a helyettes kormányzói tisztségben Simor András lesz Kovács Álmos utóda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.